Dødeligheden daler
1890
En del af serien 100 danmarkshistorier (72) ,
Mere om bogen
Om bogen
En novemberdag i 1890 gik Georg Brandes den tunge gang gennem Københavns gader med sin datters lig i favnen for at få det afdøde barn fotograferet, som det dengang var skik og brug i det bedre borgerskab. Den 10-årige Astrid var efter få dages sygdom død af difteri. Brandes var langtfra alene med sin sorg. Samme år døde 16.000 børn, som var ti år eller yngre. Årsagerne var især tuberkulose, difteri, diarre og såkaldt medfødt svaghed og tæring. I løbet af 1900-tallets første halvdel faldt dødeligheden dog drastisk. Infektionssygdommene blev sjældnere, familierne mindre, og hygiejnen højnet.
Kom på historisk stuegang med Signild Vallgårda, professor emerita ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, der diagnosticerer, hvorfor danskernes dødelighed dalede.
Indholdsfortegnelse
Litteratur
Læseprøve
Thomas Oldrup
Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.
Pressen skrev
Tine Ejby, Weekendavisen
”Historiker og professor emerita Signild Vallgårda har bidraget til serien »100 danmarkshistorier« fra Aarhus Universitetsforlag med titlen Dødeligheden daler. Her angriber hun myter om levetid, og en af dem er, at førhen blev mennesker ikke særligt gamle. (…) Signild Vallgårda fortæller gribende (…)”
Knud Meldgaard, Omnibus
❤️❤️❤️❤️❤️❤️
”Det er en sober og særdeles informativ bog Signild Vallgårda har skrevet og bogen slutter naturligvis ”lykkeligt”, når forfatteren beretter om, hvorfor danskernes dødelighed daler.”
Christen Bonde, Historie-online
"Den velskrevne og velargumenterede bog byder på et væld af myteopgør (…)
Bogen indeholder mange væsentlige oplysninger om sygdomsbillede, betydningen af hygiejne, ernæring, boligforhold, karantæner, vacciner og mange andre faktorer, som har spillet/spiller ind på danskernes liv og sundhed (…)
Denne fine bog har fortjent mange læsere – måske især uden for historikernes snævre kreds."
Lektørudtalelse, DBC
"Virkelig spændende og medrivende fortælling, fyldt med faktuel viden. Man gribes om hjertet af de mange citater fra litteratur og aviser, hvor skildringer af børns sygelejr står helt klart for det indre blik. Læseværdig, levende, velskrevet videnskabs- og historieformidling, hvor alle kan være med"
Bogblogger.dk, Katrine Lester
”Fra slutningen af 1800-tallet begyndte især børnedødeligheden hastigt at falde. Det var før de store vaccineprogrammer, og før de store investeringer i sundhedsvæsenet, så vi ved faktisk ikke altid hvorfor. Bedre hygiejne, sanitet, boliger og ernæring har spillet en rolle, men dykker man ned i tallene – som Signild Vallgårda kyndigt har gjort – gemmer der sig mange overraskende fakta. Eksempelvis var byerne voldsomt meget farligere for børn at vokse op i end det var at være barn på landet. […]
Dødeligheden daler er en rejse igennem 150 års sygdomme og sundhed og fyldt med interessant viden og stof til eftertanke. Hvordan kan det f.eks. være, at vi tillader at den sociale ulighed i sundhed er større i dag end dengang? Derudover skriver Vallgårda forrygende, så selvom emnet også er barskt undervejs, er det en fremragende lille bog.”
Politiken
Kronik: "Professor: Der er mange forklaringer på, at vi lever længere, og mange vil have æren, men årsagen er simplere end som så"
25.03.2024
Sundhedspolitisk Tidsskrift
Interview: "Professor Signild Vallgårda slår et slag for sin egen seneste bog"
19.02.2024
Bibliotek for læger, Ugeskriftet.dk
Artikel: "Da børnedødeligheden blev sjælden"
03.09.2024
Netop udkommet
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
10 oktober 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…