Aarhus Universitetsforlag
Cover

Det sidste kongemord

1286

En del af serien 100 danmarkshistorier (63) , og fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider
Hardback
ISBN 978 87 7219 854 5

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

En novembernat i 1286 brød marsk Stig og hans medsammensvorne ind i en lade i Finderup og dolkede den sovende konge 56 gange. Sådan lyder fortællingen i hvert fald, men faktisk er både morder, mordvåben og motiv fortsat ukendte. Og det gør kongedrabet i det mørke Midtjylland til en af danmarkshistoriens mest celebre uløste kriminalgåder. Erik Klipping var den fjerde konge på blot 40 år, der blev dræbt på tronen. Hans blå blod var knap nok størknet, før viser og vås løb gennem landet, og lige siden har munke, digtere, historikere og sågar EF-kritikere fortolket mordet. Handlede det om ære og arv? En lidt for dameglad regent? Eller var Erik en magtliderlig tyran, der fortjente sin skæbne? Mysteriet fortsætter.

Tag med på detektivjagt, når historiker Thomas Heebøll-Holm fra SDU efterforsker det sidste kongemord.

Thomas Oldrup

IMG 8503

Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.

Thomas Oldrup

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Pressen skrev

Erik Ingemann Sørensen, Historie-online.dk
”Thomas Heebøll-Holm tager herefter fat på en særdeles grundig og velunderbygget gennemgang af de mange teorier, der fandtes og findes om mordet og morderne. Det er særdeles spændende læsning, som jeg ikke vil afsløre for meget om. Det er nemlig en oplevelse, jeg synes, læserne selv skal have. Dog skal det nævnes, at forfatteren ikke holder sig inden for rigets grænser, men også tager fat på både filosofiske, religiøse og faktuelle kilder i den europæiske kreds. Det er fornemt gjort. […] Aarhus Universitetsforlag, der står bag ”100 danmarkshistorier”, har endnu engang gjort et scoop ved at få historikeren Thomas Heebøll-Holm til at skrive om det mord, der fortsat synes ikke så lidt af en gåde. En overbevisende og indsigtsfuld bog.”

 

Katrine Lester, bogblogger.dk
Var Erik Klipping en retfærdig konge, der blev myrdet af et komplot der ville ham og Danmark det ondt – og som måske var støttet af den norske konge? Var han en tyran, der led et fortjent endeligt? Var det tyske riddere eller var det, som viser vil vide, en krænker-konge, der blev straffet for at have forgrebet sig på en anden mands hustru?

Der er mange bud, og Thomas Heebøll Holm tager os igennem dem. Solidt og fagligt fører han os igennem Erik Klippings liv og død, hvad vi rent faktisk ved om drabet – og hvad der er kvalificerede bud og hvad der er rent digt. Sandheden har været skjult derude i århundreder og kommer næppe nogensinde for en dag…”

Knud Melgaard, Omnibus
”…nu har så historikeren Thomas Heebøll-Holm også kastet sig over det celebre mord. Det gør han fremragende i bogen ”Det sidste kongemord”, der netop er udgivet på Aarhus Universitetsforlag i serien 100 danmarkshistorier. Jamen, tager det dog aldrig slut? Åbenbart ikke – og tak for det.

(…) Skal du, som læser, for første gang læse om mordet, så er Heebøll-Holms nye bog et godt sted at begynde. Spændende læsning, men, først og fremmest, sagligt og metodisk går han til opgaven og det gør bogen særdeles læsevenlig, og denne anmelder drysser gerne fem af seks Julehjerter ud over ”Det sidste kongemord”.

Mægtige middelalder
Podcast: "Det sidste kongemord - 1286"
09.12.2022

Tilføjet til kurven

Gå til kassen