Aarhus Universitetsforlag
Cover

Den ustyrlige psykiatri

Mellem adfærdsforstyrrelse og sygdomsproblem: en idehistorisk analyse

En del af fagområderne og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

224 sider
Paperback
ISBN 978 87 7124 390 1

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

I gamle dage gemte man gale mennesker væk i dårekister. I dag er de gale ikke længere gale. Nu er de psykiatriske patienter med hjernesygdomme. Men der er langt flere syge. Og langt flere diagnoser. Faktisk lider flere end en halv million danskere af en psykisk sygdom og har brug for behandling eller sociale ydelser. Samtidig skranter det psykiatriske system, og medierne flyder over med historier om bæltefikseringer, tvangsindlæggelser, høje selvmordsrater og lange ventelister.

Psykiatrien savner et fastere fundament for sit virke, mener Per Vestergaard, tidligere overlæge og professor i psykiatri ved Health, Aarhus Universitet. Det er det rene vanvid, når de syge ender som taberne i et fagligt og politisk spil. Han giver derfor psykiatrien et grundigt helbredstjek i en idehistorisk undersøgelse, hvor han lytter til både læger og lærde, tro og overtro, sjæl og legeme for - forhåbentlig - at kunne lægge grunden til en sundere fremtidig psykiatri.

Indholdsfortegnelse

Psykiatriens dilemmaer

Psykiatriens ideer

Oldtid og middelalder

Den moderne tid

Psykiatriens historie

Psykiatriens historiografi

Dansk psykiatrihistorie: en skitse

Psykiatriens væsen

Kernen

Rammen

Psykiatriens grundlagsproblemer

Den medicinske model

Aktørerne

Psykiatriens fremtid

Pressen skrev

Grethe Lorentzen, lektørudtalelse

"Letlæst debatbog om psykiatriens dilemmaer og problemer. Med en god beskrivelse og analyse af psykiatriens begreber og genstandsfelt, sygdomsbegrebet samt den historiske udvikling i psykiatriens opgaver og tilhørsforhold."

Raben Rosenberg, Ugeskrift for Læger

"Bogen er velskrevet og rummer et væld af relevante problemstillinger, der hver især kan danne baggrund for yderligere uddybning og afklaring. Den er dermed et vægtigt bidrag til diskussion om moderne psykiatri."

Sonja Bech, Sygeplejersken

"Bogen sætter fokus på nogle fundamentale og meget ømme punkter inden for det psykiatriske speciale, men beskriver også konstruktive løsningsforslag til fremtidige ændringer, så ingen perspektiver bliver overset. "

Knud Kristensen, SINDbladet

"...bogen er faktisk letlæselig - også for ikkefagfolk" 

Tilføjet til kurven

Gå til kassen