Aarhus Universitetsforlag
Cover

Den store homoskandale

1906

En del af serien 100 danmarkshistorier (47) , og fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider
Hardback
ISBN 978 87 7219 520 9

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

I 1906 blev 14 mænd anholdt i en stor homoskandale og siden dømt for at have dyrket sex med andre kønsfæller. Pressen døbte retssagen Den store Sædelighedssag. Mens journalister beskrev mændene som kvindagtige og bundfordærvede, diagnosticerede progressive psykiatere dem som personer med en sygelig medfødt kønsdrift. I årtierne fremover regulerede læger, lovgivning og onanibetjente de homoseksuelles lyst og liv. Gradvist begyndte bøsser og lesbiske dog at kunne kysse offentligt og vifte med regnbueflag til Pride-optog. I dag har de fået ret til kunstig befrugtning, adoption og ægteskab.

Spring ud i historien med Niels Nyegaard, postdoc ved Universitetet i Oslo, når han udfordrer idéen om frisindet, der bare er vokset og vokset siden homoskandalen i 1906.

Thomas Oldrup

IMG 8503

Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.

Thomas Oldrup

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Pressen skrev

Bent Blüdnikow, Flensborg Avis
"Nyegaard kommer ind på aktuelle problemstillinger som homoseksuelles familierettigheder, som forfatteren mener ikke er uproblematisk (...) Alt i alt er bogen et værdifuldt forsøg på at vise, at ingenting er prædestineret, og at man må kæmpe for rettighederne."

Lektørudtalelse, DBC
"En meget fin gennemgang af de store linjer i dansk homoseksualitetshistorie, som på glimrende vis også nuancerer debatten og især den udbredte idé om, at det danske frisind bare er vokset og vokset siden homoskandalen i 1906"

Knud Meldgaard, Omnibus
”Nyegaards bog er derfor vigtig for den der ønsker at blive ”bedre klædt på” i en diskussion om homoseksualitet og i denne bog kan man hente både baggrund og historiske facts og, ikke mindst, ved læsningen måske lære at slippe af med nogle af de fordomme mange af os stadig bærer på: skjult eller åbent.

På side 100, bogens sidste side, er der masser af gode tilbud til de der ønsker videre læsning, så der er ingen undskyldninger for ikke fremover at være up to date også på dette vigtige område.

Bogen, som denne redaktør gerne giver de bedste anbefalinger med på vejen, er udgivet som bog nr. 47 i serien 100danmarkshistorier på Aarhus Universitetsforlag…”

Katrine Lester, Bogblogger.dk
”Niels Nyegaard tager os igennem på en oversigt over udviklingen, og viser meget kyndigt at det ikke kun har været en fremadskridende linje. Synet på homoseksualitet har skiftet mellem at det var en perversion til at det var en sygdom og til at det er naturligt. Men det har været en kamp, som de homoseksuelle har måttet kæmpe for at få accept og lige rettigheder – med myndigheder, politi og læger som med- og modspillere undervejs.”

Tilføjet til kurven

Gå til kassen