Aarhus Universitetsforlag
Cover

Den danske reformation

1536

En del af serien 100 danmarkshistorier (29) og fagområdet


Tilgængelige e-bogs-formater: PDF, EPUB

{{variant.title}}: {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}}{{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider rigt ill.
Hardback
ISBN 978 87 7219 025 9

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

I 1517 hamrede Luther ifølge myten 95 teser op på døren til slotskirken i Wittenberg og sparkede gang i reformationen. Også i Danmark. Nu skulle det være slut med aflad, bod og pave, og kun troen på Gud kunne retfærdiggøre mennesket. Mange steder i Europa greb folk til våben. I Danmark sloges adel med borgere og bønder i 1534-1536 i borgerkrigen Grevens Fejde, der mundede ud i den danske reformation. Ved 500-års jubilæet i 2017 var der også kampe. Dog kun på ord. Var Luther frelser eller forræder? Stod han bag det danske velfærdssamfund, turisme og uformel omgangstone eller jødeforfølgelser, heksebål og kvindeundertrykkelse?

Bliv døbt i protestantisk vievand, og få konfirmeret din katolske viden af lektor på Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet Morten Fink-Jensen, der tager dig med på pilgrimsrejse i Danmark og omegn.

Peter Bejder

Peter

Historiker med tillægsuddannelsen fra Danmarks Journalisthøjskole. Peter arbejder mest med projektet “100 danmarkshistorier”. I over 25 år har han levet af at undervise, redigere og skrive fagbøger, undervisningsmateriale og rejseguides. Han er passioneret fan af West Ham fra East London.

Peter Bejder

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

pb@unipress.au.dk

Pressen skrev

Per Eilif Månson, litteratursiden.dk

"Et velskrevet og gennemillustreret stykke danmarkshistorie, der giver et kort og nuanceret indblik i en meget afgørende historisk periode. Vi har netop rundet 500-året for Luthers teser, en begivenhed der også i Danmark blev fejret med maner, men hvad var det egentlig, der skete under reformationen? Det giver lektoren fra Saxo-instituttet ved København Universitet et godt bud på. Det forsimplede billede, mange af os har fra børnelærdommen, at Luthers tanker bare slog igennem i store dele af Nordeuropa, hvorfor nogen vedtog at skifte katolicismen ud med protestantismen, holder ikke. […] Endelig gør Fink Jensen op med mange af de overdrivelser, der prægede jubilæet, der efter hans mening – og det argumenterer han overbevisende for – stærkt overdrev Martin Luthers rolle i en samfundsudvikling, der sandsynligvis var kommet alligevel”.

Katrine Lester, bogblogger.dk

"Det var et broget og brutalt spil, og det bliver ganske fremragende gennemgået af Morten Fink-Jensen på kun 100 sider i dette bind af 100 danmarkshistorier. På imponerende vis når vi både omkring de religiøse ændringer, det storpolitiske spil og kampe, og de helt jordnære vanskeligheder ved at skifte religion. For en ting er, at man gerne vil af med den katolske kirke, men hvad skal man sætte i stedet – og hvem skal prædike det nye, hvis næsten alle præsterne er uddannet i den gamle kirke? 1536 er måske reformationsåret, men selve reformationen var en proces, der strakte sig over flere generationer. 

100 danmarkshistorier holder som altid et højt niveau, og dette er absolut et af de bedre bind i serien, og anbefales til alle, der gerne vil vide mere om reformationen end bare et årstal."

Thomas Reinholdt Rasmussen, Kristeligt Dagblad

“ … selve bogen er en pædagogisk præstation. Morten Fink-Jensen får på 100 sider præsenteret den danske reformation på flot vis. Han er sig glimrende bevidst, at Reformationens virkningshistorie både er vurderet positivt og negativt og således også er et spørgsmål om, hvorvidt Reformationen førte til noget værre eller bedre. Værre i form af nedbrud af europæisk enhedskultur og opblusning af fanatisme, og bedre i form af opblomstring af individet og oplysning. […]

Morten Fink-Jensen får flot og enkelt fremstillet den danske reformation. Sproget flyder og er let at forstå. Det er vidensformidling i særklasse. Den danske reformation er fremstillet mange andre steder, som for eksempel i Martin Schwarz Laustens glimrende " Reformationen i Danmark" (1987), som der også henvises til i den internetbaserede litteraturliste, men nu foreligger en kort og dygtigt skrevet tekst, hvor alle har mulighed for at læse med på en af de mest afgørende hændelser for også det moderne danske samfund."

Hamide Kara, lektørudtalelse

"Bogen er 29. bog i Aarhus Universitetsforlags serie "100 danmarkshistorier" og ligeså interessant og læseværdig som de forrige i serien. Morten Fink-Jensen skriver entusiastisk og i et letforståeligt sprog om de skelsættende og afgørende begivenheder op til reformationen, og om hvordan Danmark brød med den katolske kirke til fordel for protestantisme. Reformationens afgørende rolle for samfundsudviklingen er vigtig læring. […] Anskaffelse anbefales.”

Knud Meldgaard, OMNIBUS

"Danmarkshistorie, generelt, er oppe i tiden, men her er en af de vigtigste epoker i Danmarkshistorien beskrevet intensivt med masser af gode detaljer og, føler denne anmelder, en forfatter med et solidt kendskab til sit stof. Så det er, om ikke Guds vilje, så min, at du skal læse denne bog. Fandengalemig!”

 

Avisen Danmark
Kronik: "Skurk eller helt - da vi fejrede Luther"
09.01.2020

Presserum

 

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside (jpeg)

 

Download pressemeddelelse (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen