Aarhus Universitetsforlag
Cover

Den dansk-norske skilsmisse

1814

En del af serien 100 danmarkshistorier (68) , og fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider
Hardback
ISBN 978 87 7597 073 5

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Året 1814 blev skæbnesvangert for ‘ægteskabet’ mellem Danmark og Norge. Siden 1380 havde tvillingriget været vævet sammen i politik, sprog og finkultur, men efter 434 års samvær skød en svensk kronprins med krigslist og diplomatiske krumspring en kile ind i alliancen. I Danmark begræd man tabet af Norge, mens man i nord så anderledes mørkt på dansketiden, som man kaldte 400-årsnatten. Med skilsmissen vejrede nordmændene morgenluft, og en revolutionær grundlov pustede liv i håbet om, at solen snart kunne stå op igen over et selvstændigt norsk rige. Det tog mange år, før tilliden var genoprettet, og da danske skandinavister begyndte at prædike nordisk fællesskab, nægtede Norge at tro på, at eksen havde forandret sig. Bruddet var endegyldigt.

Tag til skandinavisk parterapi med den norske historiker Ruth Hemstad fra Nasjonalbiblioteket og Universitetet i Oslo.

Thomas Oldrup

IMG 8503

Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.

Thomas Oldrup

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Pressen skrev

Ulrik Langen, Weekendavisen
"Spændende og veldisponeret lille bog om den dansk-norske skilsmisse […] Bogen er en opsummering af de senere års forskning – herunder Hemstads egen – og er en vigtig påmindelse om denne væsentlige del af den nordiske historie. […] Trods senere ihærdige forsøg på at knytte nye bånd og skabe forbrødring ser det ud til, at glemslen er mere udbredt end nogensinde. Derfor er det godt og vigtigt, at Hemstad i overskuelig form har givet danskerne mulighed for at sætte sig ind i tingene. Og det er især vigtigt, at bogen er skrevet af en norsk historiker i en bogserie, der ellers udelukkende er skrevet af danskere. For der er ingen tvivl om, at den havde set anderledes ud, hvis den havde været skrevet af en dansker."

Jes Fabricius Møller, Historisk Tidsskrift
"Ruth Hemstads norske vinkel åbner perspektiver og diskussioner, der gerne forbliver usynlige, når de anskues sydfra. I overensstemmelse med det koncept, som er grundlaget for forlagets serie, 100 danmarkshistorier, lægges der vægt på fortolknings- og receptionshistorien. […] Bogen slutter med nogle interessante refleksioner over jubilæumsfejringerne i henholdsvis 2005 og 2014. I forlængelse af bogens bærende metafor kalder Hemstad disse jubilæer for skandinavisk familieterapi. […] denne veldisponerede, velskrevne og fortættede introduktion til spørgsmålet Norge."

Knud Meldgaard, Omnibus
❤️❤️❤️❤️❤️❤️
"Ruth Hemstad [har] styr på både logistikken og den kringlede historie. Hun er nemlig ekspert i skandinavisk transnational historie i 1800-tallet og med skarp fokus på skandinavisme og nordisk samarbejde.

Det er, kort sagt, et beundringsværdigt stykke arbejde, forfatteren har skabt. Navne, lokaliteter og hvorfor og hvordan, så lykkes det Hemstad at præsentere et stykke fælles nordisk historie, helt op til vore dage, der stadig præger vores fælles samvær positivt, ikke mindst på den royale side, hvor de tre kongehuse jo nærmest er en stor familie.

Bogen er et must for alle der har bare den mindste interesse i hvorfor og hvordan den nordiske union hænger sammen. Et sammenhold der begyndte på Eidsvol med 112 beslutsomme mænd, der ville fred og fordragelighed – og en fri forfatning!

Det lykkedes med forfatningen og det er lykkedes for Ruth Hemstad at beskrive det hele i sin bog, som vi iler med at give seks hjerter (fuldt hus)."

Lektørudtalelse, DBC
"Velskrevet og overskuelig indføring i slægtskabet og bruddet med Norge. (...) Som det er tilfældet med de mange andre titler i serien "100 danmarkshistorier", henvender formatet sig til et bredere publikum (...)"

Katrine Lester, bogblogger.dk
"Samlivet med Norge har en tendens til at blive lidt stedmoderligt behandlet i dansk historieskrivning. Vi regerede Norge, og så bliver der ikke skrevet så meget mere om det. Derfor er det velkomment, at Ruth Hemstad nu kommer en fremstilling af skilsmissen, det dramatiske år 1814 der i bakspejlet ser så uundgåeligt ud men som undervejs havde så stort et udfaldsrum. Det var bestemt ikke ligetil at skille den 400 år gamle samling ad, og både hungersnød, statsbankerot, fyrsteslægter og ikke mindst krig og nye, demokratiske tanker påvirkede begivenhedernes gang i dette voldsomme, europæiske år."

Jyllands-Posten
Interview: "Svensk kronprins havde stor rolle i den dansk-norske skilsmisse"
01.07.202

Politiken
Kronik: "Den svære dansk-norske skilsmisse i 1814"
16.05.2023

Århus Stiftstidende
Kronik: "Fra skilsmisse til skandinavisk forsoning"
17.05.2023

Tilføjet til kurven

Gå til kassen