Dekonstruktion
En del af serien Moderne litteraturteori , og fagområdet Litteratur
Redigeret af
Jacob Bøggild,
Stefan Iversen og
Henrik Skov Nielsen
Mere om bogen
Om bogen
Termen "dekonstruktion" er nært knyttet til den franske filosof Jacques Derridas tænkning.
Filosofisk er dekonstruktion forbundet med Derridas fremlæsninger af modsigelser mellem f.eks. et udsagns indhold og dets retorik i værker fra den vestlige filosofis kanon. Derridas indsigter fik, bl.a. takket være Paul de Mans begreber om retoricitet og uafgørlighed, stor betydning for arbejdet med litteratur og litteraturteori i USA og siden i Europa.
I dag har dekonstruktive erfaringer relevans for forskning i bl.a. forholdet mellem ord og billeder, mellem lov og litteratur og for forskning i etik og kønsspørgsmål.
Denne antologi præsenterer den litterære dekonstruktions grundtekster, belyser dekonstruktionens udvikling og giver indblik i de diskussioner, som dominerer nyere tekster af dekonstruktive teoretikere.
Dekonstruktions teoretiske implikationer og praktiske anvendelighed i litteraturstudiet diskuteres og demonstreres i oversættelser af Jacques Derrida, Paul de Man, Barbara Johnson, J. Hillis Miller, Geoffrey Bennington og Nicholas Royle.
Indholdsfortegnelse
Læseprøve
Pressen skrev
Thomas Hebsgaard Nielsen Standart
"[...] med det foreliggende tekstudvalg formår redaktørerne [...] at skabe en solid og sober præsentation af et område, der ellers hurtigt kan forekomme diffust."
Jonas Holst Sørensen, Slagmark
"Aarhus Universitetsforlag har lanceret en ny fremragende serie Moderne litteraturteori."
"Redaktørerne introducerer glimrende til begrebets historie."
"Det foreliggende bind i serien hjælper på en forbilledlig klar måde med at få overbevist [...] om, at dekonstruktion [...] rummer væsentlige indsigter i dét at tænke, læse og skrive [...]"
Forlaget skriver:
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…
4 september 2024
Efterårets første Bogtorsdag d. 12. september
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nye udgivelser til sæsonens…