Dansk tager form
En del af serien Dansk Sproghistorie 1-6 (1) , og fagområdet Sprog
Redigeret af
Laurids Kristian Fahl,
Ebba Hjorth,
Henrik Galberg Jacobsen,
Bent Jørgensen og
Birgitte Jacobsen
Med bidrag af
Esben Albrectsen,
Aage Andersen,
Hans Basbøll,
Henrik Birkvig,
Frans Gregersen,
Lars Heltoft,
Bente Holmberg,
Ebba Hjorth,
Adam Hyllested,
Niels Haastrup,
Finn Holle,
John Heilbrunn,
Henrik Galberg Jacobsen,
Bent Jørgensen,
Kurt Nielsen,
Michael Lerche Nielsen,
Ervin Nielsen og
Bent Rohde
Mere om bogen
Om bogen
DANSK SPROGHISTORIE 1-6 følger det danske sprogs udvikling fra de ældste runeindskrifter til nutidens digitale tekster. I værkets seks bind beretter sprogforskere og andre eksperter om hvordan udtalen, retskrivningen, grammatikken og ordenes betydning har ændret sig gennem historien. Forfatterne fortæller også om hvordan man taler dansk i fx Island og EU og engang talte det på Guldkysten, ligesom de undersøger hvad der sker når andre sprog som latin, engelsk og tyrkisk dukker op inden for landets egne grænser. DANSK SPROGHISTORIE 1-6 kommer hele vejen rundt om sprog i Danmark og dansk i verden – før og nu – og kortlægger den afgørende betydning sproget har for kultur og identitet.
DANSK TAGER FORM fortæller hvordan dansk fra vikingetiden og op gennem middelalderen skilte sig ud som et selvstændigt sprog i Norden. Derudover undersøger bogens forfattere de forskellige måder vi har fortalt det danske sprogs historie på, og de afdækker den afgørende rolle dansk har spillet for den nationale identitet. Til at fortælle disse historier og en række andre sproghistorier benytter forfatterne et væld af kilder: Jellingstenens runer, Christian 3.s danske bibel, den ældste pladeindspilning med dansk tale og storbyens lysreklamer kommer blandt mange andre kilder til orde i historien om hvordan dansk blev til det dansk vi kender i dag.
Indholdsfortegnelse
Læseprøve
Pressen skrev
Søren Kassebeer, Berlingske
♥♥♥♥♥♥
"Dansk er også en god fortælling".
"Det første af seks tykke bind om vort modersmåls historie er både indbydende og substantielt, imødekommende og lidt elitært".
"Dansk Sproghistorie er altså en række forskellige fortællinger om det danske sprog i dets historiske og anden forskellighed, og to ting falder i øjnene ved læsning af første bind: Dels den fortælleglæde, man mærker hos de forskellige forfattere, en god gøren-sig-umage med formidlingen. Dels en faglig insisteren, … "
"… smukke illustrationer …, levende beskrivelser … og lækre diagrammer fuldender billedet af et værk, der, her ved begyndelsen, præsenterer sig på én gang indbydende og substantielt."
Henrik Jørgensen, Danske Studier, 2017
”Den nye danske sproghistorie i seks bind … bliver et monumentalt projekt. Det stiller op som en afløser af Peter Skautrups klassiske sproghistorie, men reelt er der tale om et værk med en betydelig større spændvidde end forgængeren.”
” På mange måder er netop bind 1 i serien en interessant og metodisk forfriskende idé til hvordan en sproghistorie skal være. Bindet præsenterer nemlig forudsætningerne for at skrive en dansk sproghistorie: Hvilke kilder er der til historien? Hvilke metoder skal en sproghistorie skrives efter? Hvilke typer af sprogbeskrivelse foreligger der allerede? Alene det at stille disse regulære grundlagsspørgsmål giver værket en frisk og alsidigt nyttig tilgang til sit emne.”
”De fornemme illustrationer i farver giver ikke alene et visuelt indtryk af kilderne; de er også forsynet med kommentarer og vejledende indikationer der viser vej til finesser og detaljer som man kan lære noget af.”
”… med første bind i Dansk Sproghistorie har [vi] fået en dygtig og velredigeret fremstilling af et stort og interessant stof, en inciterende optakt til resten af værket, og en bog der kan bruges på mange måder. Som antydet er bogen også en fremstilling af det metodiske grundlag i sprogstudiet i dansk, og i den forstand kommer bindet i sig selv til at gøre stor nytte.”
Presserum
Netop udkommet
Forlaget skriver:
17 januar 2025
Forårets Bogtorsdage
I marts genoptager vi de månedlige Bogtorsdage i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek i Aarhus. Datoerne arrangementerne frem ti…
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…