Dansk guldalder
Rejsebilleder
En del af fagområdet Kunst og æstetik
Mere om bogen
Om bogen
Dansk guldalder bliver typisk fremstillet som en glansperiode i første del af 1800-tallet præget af borgerlig ro, idyl og harmoni. Vi kender guldalderens kunstværker som smukke maritime udsigter, autentiske italienske seværdigheder og elegante portrætter. Men der er andre og mindre polerede historier om guldalderen.
Dansk guldalder. Rejserbilleder afdækker hidtil ufortalte historier om de danske guldalderkunstnere og deres oplevelser fra dannelsesrejser i et foranderligt Danmark og Europa 1800-1850. Gennem en undersøgelse af bl.a. rejsedagbøger, breve, skitser og malerier viser forfatteren, hvordan guldalderkunstneren udviklede en radikal ny visuel opmærksomhed og udvalgte, indrammede og beskar motiver på nye måder.
Bogen er en øjenåbnende rejse ind i guldalderen, der her bliver både vedkommende og forbavsende moderne. Forfatteren analyserer en række arbejder af bl.a. C.W. Eckersberg, Christen Købke, P.C. Skovgaard, Wilhelm Marstrand, Martinus Rørbye og Lorenz Frølich.
Indholdsfortegnelse
Forord
Guldalderkunstnernes rejsebilleder
Introduktion til dansk guldalder
Rejsebilleder
Rejsende Kunstnere
De mobile rejsende
Det nye blik: optik, mobilitet og teknologi
Efterskrift
Læseprøve
Pressen skrev
Rune Engelbreth Larsen, Politiken
"Dansk guldalder - rejsebilleder er en smuk bog med en relevant billedside, der justerer og korrigerer elementer af vores iscenesatte guldalder med forskningsmæssig overbevisning og et fint formidlingstalent."
Ole Nørlyng, Weekendavisen
"Væsentlig og sine steder provokerende bog om guldalderen, de rejsende kunstnere og deres kunst."
"Med sig på rejsen har [Karina Lykke Grand] foruden al den gode klassiske viden den nye turismeforskning, og det er med dette filter, at hun begavet er i stand til at lokke nyt og spændende frem af et ellers temmelig velkendt område i dansk kunst. Der er tale om en bog af virkelig format."
"Karina Lykke Grands bog vil blive læst med interesse, og der er tale om et vægtigt og fornyende bidrag til forståelsen og oplevelsen af den hæderkronede danske guldalderkunst."
Jette Andreasen, lektørudtalelse
"Et forfriskende nyt blik på guldaldermalerne. Velskrevet og fint illustreret."
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…