Danmarks første foto
1840
En del af serien 100 danmarkshistorier (75) ,
Mere om bogen
Om bogen
En sommerdag i 1840 tog Peter Faber Danmarks første foto på Gråbrødretorv i København. Den nye teknik vakte vild begejstring. Sammenlignet med maleriet var den billig og hurtig, og fotografiet var så detaljeret, at folk mente, at det viste virkeligheden selv. Men verden er ikke sort og hvid. Den står heller ikke stille, og fotografen har til alle tider sat sit eget præg på billedet. Ikke desto mindre himlede mange op over, at det objektive gik tabt, da digitale kameraer vandt frem i 1990’erne. I dag er vi skeptiske, når vi fodres med fiktive billeder skabt ved hjælp af kunstig intelligens.
Sig appelsin til Mette Kia Krabbe Meyer, seniorforsker på Det Kgl. Bibliotek, der siger mere end 1.000 ord med et snapshot af dansk fotohistorie fra sølvkorn til pixels.
Indholdsfortegnelse
Litteratur
Læseprøve
Thomas Oldrup
Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.
Pressen skrev
Katrine Lester, Bogblogger.dk
"Danmarks første foto gennemgår virkelig fint og pædagogisk fotografiets (og derigennem fotografernes) historie i Danmark. Det giver et godt overblik over teknik, udbredelse, forståelse for foto og hvordan foto har præget vores måde at se på os selv og vores eget liv på"
Knud Meldgaard, Omnibus
❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Lennart Weber, History of Photography
”Peter Faber optog i 1840 Danmarks første fotografi på Gråbrødretorv i København, og det spiller en vigtig rolle i Mette Kia Krabbe Meyers nye bog "Danmarks første foto", hvor hun på en meget fin måde minder os om, at vi ikke altid kan stole 100 pct. på det, som vi tror vi ser på et fotografi. Samtidig øser hun af hendes store viden om fotografiets historie gennem mere end 150 år. Bogen er en guldgrube af solid viden for alle, der elsker at nørde med gamle fotografier.”
Ida Nathan, Politiken
Artikel: "Klik, klik, klik"
01.01.2024
Forlaget skriver:
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…
4 september 2024
Efterårets første Bogtorsdag d. 12. september
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste nye udgivelser til sæ…
3 september 2024
Efterårets Bogtorsdage
Efterårets Bogtorsdage Så er vi klar med datoerne for efterårets Bogtorsdage. Hver anden torsdag i hver måned kan du komme n…