'Den vilde' i europæisk idéhistorie
Grænserne for menneskelighed
En del af fagområderne Idéhistorie og Antropologi
Mere om bogen
Om bogen
I 14-1500-tallet gjorde europæiske rejsende verden større. Ikke bare fordi de opdagede ukendte kontinenter, men fordi deres observationer af den nye verden også indledte et opgør med antikke og religiøse tekster som primær kilde til sandheden. Denne øgede vægt på konkrete erfaringer, iagttagelser og eksperimenter lagde samtidig grunden for den videnskab, som europæerne benyttede til at befæste og udvikle et globalt herredømme de næste århundreder.
Men europæernes fokus på empiri gjaldt ikke de nye landområders oprindelige befolkninger. Disse folkeslag blev fortsat registreret i overensstemmelse med ideer fra først kristendommens religiøse verdensorden, så oplysningstidens fornuftsbaserede udvikling og siden modernitetens fokus på intelligens og civilisation. De skiftende kategoriseringer skulle passe ind i tidsåndens skiften.
’Den vilde’ i europæisk idéhistorie viser, hvordan europæere i blandt andet rejseberetninger og filosofiske afhandlinger fra antikken og frem til den moderne videnskab placerer mennesker fjernest fra Europa yderst på den menneskelige skala. Som var de kun halvt mennesker, menneskelignende dyr eller bare de mennesker, der genetisk set er længst væk fra europæerne.
Hør Ole Høiris fortælle om 'Den vilde' i europæisk idéhistorie i forlagets podcastserie Fagbøger, der giver genlyd
Podcasten er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitetsforlag.
Se webinar om 'Den vilde' i europæisk idéhistorie her:
Læseprøve
Pressen skrev
Jes Fabricius Møller, Kristeligt Dagblad
"(...) en uhyre interessant bog, der er præget af, at dens forfatter har en lang karriere som universitetslærer bag sig.
(...) Kvaliteten i Høiris' undersøgelse ligger i detaljen, for eksempel hans ikonografiske analyse af " vildmanden" i den europæiske forestillingsverden.
Kapitlet om det europæiske møde med grønlænderne i det 16. og 17. århundrede - altså før Hans Egedes missionsfremstød - er også uhyre læseværdigt."
Mikael Jalving, Jyllands-Posten
”Bogen kommer vidt omkring og er spækket med smukke søkort, illustrationer og portrætter af de vilde. Det er i det hele taget en æstetisk velskabt bog (…)
Ole Høiris har styr på kilder og samtidige udgivelser på et niveau, der langt overstiger lægmandens, og bogen kan læses som en kvalificeret indføring i datidens erkendelser.
(…) tesen om, at verden aldrig har været én, er lige så nærliggende som dristig og byder op til fornyet diskussion.”
Sophus Helle, Weekendavisen
”(…) Høiris' bog er en ambitiøs gennemgang af europæisk kulturhistorie fra antikken til i dag med den umenneskeliggjorte »vilde« som omdrejningspunkt."
Radio4, Kraniebrud
Radioudsendelse: ”De fremmede”
16.04.2021
Presserum
I presserummet kan du finde pressemeddelelser, forsidebilleder og forfatterfoto. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…