Aarhus Universitetsforlag
Cover

Biavlens kulturhistorie i Danmark

En del af fagområderne og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

197 sider
ISBN 978 87 7184 969 1

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Bier spiller en vigtig rolle i det moderne samfund. De bestøver frugttræer, blomster og kornafgrøder. Beregninger fra EU-kommissionen viser, at biernes indsats ude i markerne øger høstudbyttet med helt op til tre milliarder kroner årligt alene i Danmark. Det tænker de færreste af os nok over, når talen falder på dette sort-gule fire centimeter lange insekt. Det er snarere honning, der falder os ind. Denne søde, klæbrige og gyldne masse, som bierne danner ud af blomsternes nektar, er da også hovedårsagen til, at bier og mennesker har haft et nært forhold i årtusinder. Og helt frem til at sukker i 1800-tallet blev tilgængeligt for almindelige danskere, var honning et uundværligt sødemiddel i madlavning, ølbrygning og naturligvis honningkager.

I Biavlens kulturhistorie i Danmark fortæller museumsinspektør Peter Bavnshøj om danske biavlere fra oldtiden til i dag. Fra de første bistader i hule træstammer til nutidens opmærksomhed på vilde bier, sprøjtemidler og bæredygtighed. Bogen er den første udgivelse om biavlens udvikling i Danmark og portrætterer både professionelle biavlere og fritidsavlere. Honning er stadig det primære produkt, men bivoksen som man engang brugte til vokslys og til bronzestøbernes produktion af kirkeklokker, benyttes i dag også i alt fra kosmetik til overtræk til granater og moderne jagerfly.

Pressen skrev

Lone Krøgh, lektørudtalelse
Bier og biavl har betydet meget op gennem Danmarks historie, og gør det stadig. Det kan alle kulturhistorisk interesserede læsere forvisse sig om her, og efter endt læsning er de fleste nok klar til selv at anskaffe et par bistader. 

En helt igennem fornem udgivelse, der kommer hele vejen omkring sit emne og mere til. Bogen er skrevet som et forskningsprojekt, og formidlingen er i top med et flydende sprog, et inspirerende, rigt og varieret illustrationsmateriale og et smittende engagement. Bogen er forsynet med et forbilledligt noteapparat, litteratur og øvrige kilder samt emne-, sted- og navneregister, ligesom selve boghåndværket er i orden.

Søren Olsen, Nordjyske Stiftstidende
”Velskrevet bog om honningbien og danske biavlere fra oldtiden til i dag…
Historiker Peter Bavnshøj […] har skrevet en bog om biavlens kulturhistorie i Danmark. Den handler ikke om, hvordan man plejer og passer bier, men om vores nære forhold til honningbierne gennem tiden. Det er der kommet en velskrevet og gennemillustreret bog ud af. Man er i godt selskab med forfatteren, der har en forkærlighed for bier.”

Presserum

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside (pdf)

Forside (jpeg)

Download pressemeddelelse (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen