Aarhus Universitetsforlag
Cover

Beatlemania

1964

En del af serien 100 danmarkshistorier (9) og fagområdet


Tilgængelige e-bogs-formater: PDF, EPUB

{{variant.title}}: {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}}{{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider ill.
Hardback
ISBN 978 87 7184 366 8

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Kloden rundt gik unge i ekstase over det, voksne så som fire langhårede og middelmådige musikere. Også i Danmark skreg pigerne sig hæse, da The Beatles den 4. juni 1964 lagde K.B. Hallen ned. Og mere end det. Med jeans, langt hår og arbejderbaggrund gav Beatlemania ungdommen frihed til et taktfast nej tak til autoriteter i 1960’erne og 1970’erne. The Beatles var med hele vejen, da ungdom blev anerkendt som værdifuld i en tid, hvor kvinder vristede sig fri af normer, og pop blev et kvalitetsstempel. I dag er der ikke meget Yesterday over She loves you og alle de andre populære sange. Og når bandet bruges politisk eller kommercielt, kan der næsten gå Beatlemania i nutiden. 

Lyt med, når Rasmus Rosenørn, museumsinspektør på RAGNAROCK, Museet for pop, rock & ungdomskultur, skruer op for historien om pop, pigtråd og især Beatlemania.

Peter Bejder

Peter

Historiker med tillægsuddannelsen fra Danmarks Journalisthøjskole. Peter arbejder mest med projektet “100 danmarkshistorier”. I over 25 år har han levet af at undervise, redigere og skrive fagbøger, undervisningsmateriale og rejseguides. Han er passioneret fan af West Ham fra East London.

Peter Bejder

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

pb@unipress.au.dk

Pressen skrev

Per Månson, lektørudtalelse

"Det er en glimrende indførelse i et gennembrud for dansk ungdomskultur. Sprogligt er den let at gå til og illustrationsmaterialet er udsøgt.”

"Bogen er naturligvis for Beatles nostalgikere, men også dem, der er interesserede i det danske ungdomsoprør og ungdomskulturen, fx opgaveskrivende, kan få stort udbytte. Forfatteren er museumsinspektør på Ragnarock, Museet for pop, rock & ungdomskultur i Roskilde. Med udgangspunkt i The Beatles' to koncerter 4. juni 1964 i KB-Hallen i København, beskrives optakten til det brud, der skete med de pæne normer, selve den nye musiks og den nye ungdomskulturs gennembrud, samt følgerne for ungdomskulturen fremover. Historien er garneret med både dansk rockhistorie og historien om de store udenlandske bands, der lagde vejen forbi. Bogen er illustreret med samtidige fotos og klip fra især ungdomsbladene."

Per Wium, Beatles for alle

"I bogen går Rosenørn med sikre analyser og gode betragtninger ind bag begrebet "Beatlemania”. Han gør emnet til meget mere end skrigende piger til kaotiske koncerter dengang midt i 60'erne. Dengang en fil var et stykke værktøj og et net var noget man satte op til badmintonspil.

Rosenørn går i "Beatlemania" tæt på modtagelsen af The Beatles i de danske medier i forbindelse med koncerterne 4. juni, 1964 og han sætter Beatlemania-begrebet ind i en sammenhæng. Samtidig med det får læseren en fin musikhistorisk skildring af udviklingen fra tidlig jazz til rock (for nu at sige det meget enkelt!). Rasmus Rosenørn ser Beatlemania som et fænomen der rækker langt, langt udover begivenhederne omkring juni for 54 år siden. Han udfordrer faktisk den gængse definition. Man kan være enig eller uenig i at gå så langt - men det er spændende!"

Finn Byrgesen, bogsyn.dk

“Beatlemania er det sidste skud på stammen i den inspirerende serie 100 danmarkshistorier, planlagt udgivet over otte år, af et forlag, der i det hele taget udgiver meget spændende og vedkommende social- og historiestof.

Ser man bort fra disse småting, så ER Beatlemania et flot stykke arbejde med alle mulige og umulige anekdoter om ting, vi har godt af at vide for at forstå og blive oplyst om den musikalske epoke, der skabte historie. […] Vi er i hvert fald tilfredse med bogen, der giver en dejlig vandring ned af Memory Lane og også ironiserer en del over – og for os sætter i perspektiv – hvordan pengestrømmen rundt om i verden altid har gået foran og bagved musikken."

Poul Porskær Poulsen, historie-online.dk

“Beatlemania er det seneste skud på Aarhus Universitetsforlags gode serie af bøger på 100 sider til 100 kr. over 100 måneder, så det er bøger, som alle kan få fingrene i uden den større udskrivning. På hjemmesiden kan man sætte sig nærmere ind i det litteratur- og kildegrundlag, som fremstillingen bygger på. Og det er gjort rigtig godt, synes i hvert fald en ældre herre som anmelderen, der også kom med på beatperioden i slutningen af 60’erne som forsanger i Travelling Band, men det band er der kun ganske få, der har hørt om. Altså velskrevet og fængende med de bedste anbefalinger herfra. 

Musikken ændrede sig sammen med the Beatles, blev mere eksperimenterende og knap så dansant, men kulturen var fortsat de unges egen. Rosenørn kalder det et ungdomsskælv – snarere end et ungdomsoprør – og han beskriver medrivende alt det, der skete i tidens ungdomsliv, der ud over musikken også indebar mode, ungdomsblade, rejser, sex osv. Det var en voldsom tid, hvor ungdommen i helt ekstrem grad førte sig frem som andet end en overgangsperiode mellem barndom og den kedelige voksne tilværelse. Ungdommen blev trukket ud over et længere forløb og blev en livsperiode i sig selv."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen