Bajeren kommer
1847
En del af serien 100 danmarkshistorier (78) , og fagområdet Historie
Mere om bogen
Om bogen
I århundreder havde danskerne drukket øl, der både var surt og svagt. Da brygger Jacobsen lancerede bajeren i 1847, kunne værtshusene nu udskænke en velsmagende og stærkere øl, der hurtigt blev populær blandt københavnerne og snart også i resten af landet. Øltypen var inspireret af moderne bryggeteknik fra Bayern, hvor kulde, humle, længere lagring og en ny type gær gjorde hele forskellen. Også måden, vi har indtaget den gærede drik på, har forandret sig fra vikingernes bælleborde over middelalderens hverdagsdruk til nutidens hipstere, der nipper til trendy mikrobryg. Tag med Allan Leth Frandsen, ølentusiast og vicedirektør i Den Gamle By, på pubcrawl gennem øllets danmarkshistorie. Skål!
Indholdsfortegnelse
Litteratur
Læseprøve
Thomas Oldrup
Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.
Pressen skrev
Katrine Lester, Bogblogger
"Det er 100 informative og interessante sider, ikke mere end man næsten kan nå at læse mens man nyder en sval øl (...) vil man forstå og vide mere om øl, ølkultur og alt, det har betydet for danskerne og det danske samfund, så er man i virkelig gode og velskrivende hænder med Bajeren kommer fra 100 danmarkshistorier."
Ølentusiasten
"(...) en underholdende, letlæselig og ikke mindst overskuelig bog, der tiltaler både ølentusiaster og læsere med blot den mindste interesse for gode historier og kølige bajere"
ThorBeers
"Bajeren Kommer er en let læselige bog for alle der gerne vil vide mere om det danske øl, vores fælles fortælling om øllet, vores kultur og ophav."
Copenhagen Beer Traveler
"Serien af historiske udgivelser (og denne) fra forlaget evner med lommeformatet at gøre det hele lidt mere levende, overkommeligt og måske interessant for nyere læsere i øllets verden."
Beerstories
"Jeg har læst flere bøger om dansk øl og dette er den bedste, hvor den danske (øl)kultur og historie er skildret godt, så man som læser ikke keder sig"
Skjold Christensen, Historie-online
"Allan Leth Frandsen – forfatter til ”Bajeren kommer” og ølentusiast - bringer os rundt i øllets historie i vores danske historie. (…) En spændende, flot og inspirerende bog Allan Leth Frandsen har skrevet. Den fortjener stor udbredelse. SKÅL…. Århus Universitetsforlag skal have stor anerkendelse for deres serie 100 danmarkshistorier. Vi kommer rundt i Danmarks historie i små over overkommelige bidder."
Carsten Berthelsen, Beer Bloggers
"Allan Leth Frandsens bog kan anbefales varmt. Letflydende Danmarkshistorie fra øverste hylde."
Knud Meldgaard, Omnibus
”(…) det er øllet det handler om, og det ved Allan Leth Frandsen noget om. Han er vicedirektør i Den Gamle By i Aarhus – og ølentusiast. Det er der kommet en god bog ud af: ”Bajeren kommer” – sådan! Bogen om øl er udgivet af Aarhus Universitetsforlag i serien 100danmarkshistorier og handler, som nævnt, om øllets historie i Danmark, hvor historien om bryggeriet Carlsberg, helt naturligt, indleder bogen. (…) I Danmark producerer vi noget af verdens bedste øl, ikke mindst takket være Familien Jacobsen, derude på landet i Valby, men Frandsen skriver ikke kun om Carlsberg, han fører os, gennem øllets historie, helt op til mikrobryggerierne i vore dage. SKÅL!”
Henrik Øster-Jørgensen, Herning Folkeblad
"Det er en glimrende og letlæst bog på 100 sider. Den er rigt illustreret, og den er perfekt for alle, der vil kende til øllets historie i Danmark."
Lektørudtalelse, DBC
"Teksten, der både er underholdende, lærerig og velskrevet, kommer i sin beskrivelse hele vejen rundt (...)
En yderst informativ og hyggelig lille bog, der nydes bedst med et godt glas øl. (...) Fremragende bog, som resten af serien. Kan anskaffes af alle."
Falihos.dk
"(...) at vores drikkevaner omkring øl har ændret sig så meget gennem tiden har ikke været uden problemer. Det kan man læse meget mere om i Bajeren kommer. Så tag en øl, alt efter præference, og læs bogen."
Danske Ølentusiaster
Podcast: "Bajeren kommer"
03.05.2024
Kristeligt Dagblad
Artikel: "Da bajeren kom til verden, blev øl en nydelse"
16.03.2024
Kulturen, P1
Radioudsendelse: "Kim Leines Grønland og Søren Ulrich Thomsens København"
07.03.2024
Profundis
Podcast: "Bajeren kommer m. Allan Leth Frandsen"
19.02.2024
Avisen Danmark
Kronik: "Da bajeren gjorde kål på de gamle danske øltyper"
12.03.2024
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…