Aarhus Universitetsforlag
Cover

Angst i dansk litteratur

En del af serien Nordisk Sprog, Litteratur og Medier (4) , og fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

334 sider
Paperback
ISBN 978 87 7219 193 5

Af
, , , , , , , , , , , og

Redigeret af
og


Del:

Mere om bogen

Om bogen

”Jeg har en Angst som aldrig før”, hedder det hos H.C. Andersen. For Tom Kristensen er angsten ”asiatisk i Vælde”, mens Tove Ditlevsen oplever ”Verdenshave af Angst”. I de sidste 200 år har angst været et centralt tema i dansk litteratur – helt frem til bekymringen for teknologiske og klimamæssige forandringer hos en samtidsforfatter som Jonas Eika.

Romaner, noveller og digte forvandler oplevelser af angst til litterær form. Litteraturhistorien er dermed et emotionelt arkiv, der opsamler fortolkninger af angst og forandringer i angstens udtryksformer. Ved at undersøge, hvordan angsten er skildret hos forskellige forfattere på tværs af tid, får vi et dybere indblik i angstens rolle i den menneskelige tilværelse. I bogen analyserer 13 forskere repræsentationer af angst i dansk litteratur fra H.C. Andersen og Søren Kierkegaard over blandt andre det moderne gennembruds kvindelige forfattere, Henrik Pontoppidan og Inger Christensen frem til de nyeste tendenser inden for spekulativ fiktion.

Pressen skrev

Thomas Bredsdorff, Politiken
❤️❤️❤️❤️❤️
"Stærkt læseværdig bog har boret sig ned i den danske – angstplagede – litteratur. Fra Kierkegaard og H.C. Andersen til i dag. Det er virkelig en bog til tiden. Måske kan den ligefrem hjælpe? (...)

En række litteraturforskere har sat sig for at trække vod gennem halvandet århundredes danske litteratur og fremvise deres fangst. Det er blevet til en særdeles læseværdig bog, som gør os klogere på både litteraturen og livet."

Michael Agerbo Mørch, Information
"Som antologi fungerer bogen godt, fordi den har et klart strukturerende princip med en god overbliksskabende indledning ved redaktørerne og en tydelig tematisk afgrænsning i de enkelte kapitler."

Mogens Davidsen, Nordica
"Bogen rummer 13 bidrag, som omhandler angst i forskellige forfatterskaber fra H.C. Andersen til Jonas Eika. Samtlige bidrag er velskrevne (og velredigerede) og vidner om, at angst er et væsentligt fænomen, når vi taler litteratur."

Lektørudtalelse, DBC
"En meget aktuel bog, der med sin talrige, tankevækkende eksempler rammer helt plet, når det gælder en af vores samtids store bekymringer. Desuden er det helt utroligt interessant med de mange udførlige henvisninger til tysk forskningstradition, der åbner nye perspektiver."

Weekendavisen
Artikel: "Angsten avantgarde"
26.11.2023

Flensborg Avis
Artikel: "Litteraturen er angstens arkiv"
08.06.2023

Ugeskriftet
Artikel: "Angsten i litteraturen"
22.01.2024

Tilføjet til kurven

Gå til kassen