200 års kunst i Aarhus
En del af fagområderne Historie (Århus) og Kunst og æstetik
Mere om bogen
Om bogen
I denne bog på 18 kapitler giver idehistoriker Lars Morell en samlet oversigt over den aarhusianske kunsthistorie fra guldalderen til i dag. På basis af 11 års forskning har Morell fundet frem til både de væsentligste og de mange glemte kunstnere og kunstnersammenslutninger, som gennem 200 år har udgjort kunstlivet i Aarhus. I 200 års kunst i Aarhus kan han derfor fortælle den ofte dramatiske historie om kunstnernes kamp for at opnå anerkendelse i provinsbyen, som først langsomt blev en kulturby, ligesom han fremlægger det uforkortede forhold om kunstlivet i dialog og konflikt med det københavnske ditto.
200 års kunst i Aarhus omfatter også gallerier og kunsthandlere, litografiske trykkerier, kunstkritikere og kunstforeninger og er forsynet med omfattende litteraturlister og navneregister.
Indholdsfortegnelse
1814-1914: AARHUS BLIVER EN KULTIVERET BY
Kunsten bliver politisk
Institutionerne skabes
Den forsinkede guldalder
Fremskridtets vind
De første kvindelige kunstnere
Drømmen brister
Før syndfloden
1915-1984: AARHUS BLIVER EN MODERNE BY
Den første modernistiske generation
Tre mystikere
Besættelsen
Den anden modernistiske generation
Strid mellem to akademier
Aarhus avantgarden
Anakronismens tid
1985-2016: FRA PROVINSBY TIL EUROPÆISK KULTURHOVEDSTAD
Den største modernist
Vejen ud af Aarhus
Refleksionsspørgsmål
Test
Pressen skrev
Lars Ole Knippel, Jyllands-Posten
"Lars Morells gennemarbejdede værk om aarhusiansk kunst i 200 år er et imponerende oplysningsarbejde."
"Lars Morell ejer obducentens skarpe blik, når han dissekerer sit omfattende materiale, og besidder tillige detektivens tålmodighed, når han opsporer såvel glemte kilder som gemte fodnoter."
Christian Salling, Århus Stiftstidende
"200 års kunst i Aarhus [er] som helhed en glimrende og udførligt researchet kilde til information, som ellers ofte overses i den danske kunsthistorieskrivning og et aktuelt indspark, som hjælper med at sætte hele Kulturhovedstad 2017-projektet i historisk perspektiv."
"200 års kunst i Aarhus er obligatorisk læsning for enhver, der vil vide mere om historien bag byens kunstnere og kunstinstitutioner."
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…