11. september
Verdens tilstand ti år efter
En del af fagområderne Debat, Filosofi og etik, Litteratur, Politik og Samfundsvidenskab
Udsolgt fra forlaget
Redigeret af
Malene Fenger-Grøndahl
Med forord af
Uffe Ellemann-Jensen
Med bidrag af
Tore Rye Andersen,
Mikkel Bolt,
Hans Jørgen Bonnichsen,
Rasmus Dahlberg,
Stig Dalager,
Maiken Derno,
Niels Ole Finnemann,
Mats Fridlund,
Tia Hansen,
Gorm Harste,
Thomas Hoffmann,
Carsten Bagge Laustsen,
Kirstine Sinclair,
Lars Bangert Struwe og
Kate Østergaard
Mere om bogen
Om bogen
Tirsdag d. 11. september 2001 blev en dag, få af os glemmer. Vi kan næsten alle huske, hvor vi var, da vi så World Trade Centers tvillingetårne styrte i grus. Og mange af os kan genkalde os følelsen af at være vidne til et vendepunkt i historien. Ingen kunne imidlertid vide, hvilke konsekvenser terrorangrebene den dag ville få.
I 11. september. Verdens tilstand 10 år efter tegner en række forskere et kort over den verden, der trådte frem af Ground Zero. Økonomisk, politisk, socialt. I medierne, i vores kollektive erindring, i billedkunsten og i litteraturen. I det muslimske verdenssamfund og blandt unge muslimer i Danmark. I terrorbekæmpelsen og de militære strategier.
Forfatterne vurderer, hvad vi har lært - og endnu kan nå at lære - af terrorangrebet og dets eftervirkninger, og de giver deres bud på, hvordan vi kan bruge denne lære i mødet med nye globale konflikter, terrortrusler og økonomiske kriser.
Til slut vurderer en historiker, om terrorangrebet kunne have været undgået, så 11. september 2001 ikke var blevet et verdenshistorisk vendepunkt, men blot en almindelig tirsdag i september.
Indholdsfortegnelse
Berøringen
World Trade Center ti år efter
Litteraturen efter 11. september
Billedkunst som krigsmodstand
En mediehistorisk skelsættende begivenhed
Hvordan Al-Qaeda fik USA til at overspille sine muligheder
11. september og den postamerikanske verden
Et stykke retrospektivt efterretningsarbejde
Debat og reaktioner siden 11. september i muslimske organisationer i Danmark
Den islamiske verden efter 11. september
Lammet af terror? Samfundets idé om sig selv
Et essay om terror, frygt og sikkerhed
Militære strategier efter 11. september
Blitzerindringer om 11. september
En kontrafaktisk analyse af terrorangrebet på USA
Pressen skrev
Jytte Bræmer, lektørudtalelse
"Det er kompetente folk, fortrinsvis forskere med gode formidlingsevner, der gør rede for, hvordan eksempelvis skønlitteraturen, billedkunsten, sikkerhedsforanstaltningerne i vores hverdagsliv og militære strategier er blevet påvirket og ændret efter 11.9.01. Der er ligeledes et afsnit med et mediehistorisk perspektiv, ligesom efterretningsvirksomheden samt stemningerne og vilkår i de muslimske miljøer tages under behandling. Et afsnit om fænomenet blitzerindringer, begivenheder, vi alle kan huske, samt et afsnit med et kontrafaktisk udgangspunkt afslutter denne helstøbte og velskrevne antologi om en begivenhed, der fik omfattende betydning for eftertiden."
Martin Burcharth, Information
"[...] genoplevelsen af den dag i september og dens vidt forgrenede konsekvenser over de følgende ti år, som gengivet af flere forfattere i antologien, [er] en værdifuld læseoplevelse. Det giver mening at erindre og markere så skelsættende historiske nedslag med faste tidsmellemrum. I hvert fald 10 år efter."
Birte Strandby, Bogvægten.dk
"[...] en særdeles læseværdig bog med interessante synsvinkler [...]"
"[...] informativ, relevant og vedkommende [...]"
Presserum
Links
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…