Aarhus Universitetsforlag
Cover

Vikingernes syn på militær og samfund

Belyst gennem skjaldenes fyrstedigtning

En del af fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

384 sider
Hardback
ISBN 978 87 7934 497 6

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Vikingeskjaldenes lovprisninger af fyrster, flåder og tapre mænd er mere og andet end ren hofpropaganda - fyrstedigtningen vidner om forhold og forandringer i de oldnordiske samfunds militære og civile organisation. Det er udgangspunktet for oldtidhistoriker Rikke Malmros' forståelse af vikingetidens og den tidlige middelalders hofpoesi - og omdrejningspunktet for denne bog.

I en række forskelligartede artikler betragtes vikingetidens samfund gennem fyrstedigtningens rige kildemateriale, der længe har været overset som gyldigt historisk vidnesbyrd. Myten om den nordiske oldtids brede folkestyrer spillede en væsentlig rolle i udviklingen af Skandinaviens moderne demokratier, skønt den ikke har belæg i fyrstedigtningen. Gennem inddragelsen af skjaldenes vigtige, men forbigående digtning tegner Malmros et levende og nuanceret billede af det gamle Nordens skiftende politiske magtforhold, og historievidenskabelige konventioner underkastes en anderledes, kildekritisk behandling.

Denne samling af artikler henvender sig til vikingeforskere af enhver art: historikere, arkæologer og filologer, og til alle med interesse for de nordiske rigers tidligste militære, sociale og politiske historie læst i lyset af et nyt og rigt kildemateriale. Nordens oldtid har sjældent taget sig så livskraftigt sprudlende og personligt nærværende ud, som den gør for skjaldene og Malmros' blik.

Pressen skrev

Steen Ivan Hansen historie-online.dk

"Bogen vil næppe få en meget stor læserskare, men er vigtig for fagfolk med interesse i vikingetiden, og er også et bidrag til forskningen i Danmark som statsdannelse."

Birger Sørensen Ugeavisen Vejle

"I sin nye bog Vikingernes syn på militær og samfund kaster oldtidshistorikeren Rikke Malmros lys over vikingernes samfund og dets sociale opbygning. Det gør hun ved at undersøge vikingeskjaldenes lovprisninger af fyrster, flåder og tapre mænd, og alt dette udgør et rigt kildemateriale til belysning af den militære og civile organisering i vikingetiden og den tidlige middelalder... Bogen henvender sig til alle med interesse i datidens militære, sociale og politiske historie set i lyset af skjaldenes righoldige kildemateriale."

Jens Kristian Boll Dansk militærhistorisk selskab, marts 2011

"Bogen indledes med en underholdende og solid gennemgang af dansk forskningstradition på området....kort sagt, her er tale om en god bog for alle, der interesserer sig for vikingetiden."

John Kennedy, Parergon Journal.

 "this is an attractively presented book. Its discussion is lively and stimulating."

Martin Chase, Journal of English and Germanic Philology

"There is much of interest in the wide-ranging study - details of naval warfare, marine archaeology, anthropological theory, even political philosophy […]. Its greatest strength is its methodological premise of using skaldic poetry for historical research."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen