Verden på fransk
En del af serien Verdenslitteratur (4) , og fagområdet Litteratur
Redigeret af
Mads Anders Baggesgaard,
Sébastien Doubinsky og
Steen Bille Jørgensen
Mere om bogen
Om bogen
I 2007 blev der i den franske avis Le Monde optrykt et lille, men betydningsfuldt manifest med titlen "For en verdenslitteratur på fransk". Bag manifestet stod 44 franskskrivende forfattere, en af dem nobelprisvinderen i litteratur J.M.G. Le Clézio. De ønskede at gøre op med opfattelsen af, at fransksproget litteratur kun kunne udgå fra Paris.
For Paris er nok hovedstad i Frankrig, men ikke centrum for hele den fransksprogede verden. Den frankofone verden strækker sig takket være Frankrigs fortid som kolonimagt ud over hele kloden. Det er derfor, at haitanske Dany Laferrière skriver på fransk om sit hjemland, og af samme grund, at Kateb Yacine og Yasmina Khadra bruger fransk til at fortælle om livet i Algeriet. Denne enorme spændvidde krævede et mere åbent syn på fransksproget litteratur, mente manifestets underskrivere.
Den udfordring tager en række danske litteraturforskere i Verden på fransk op. Først og fremmest ved at komme med et bud på, hvordan vi i et litteraturhistorisk perspektiv kan forstå og afgrænse begrebet om frankofoni. Men også ved at lade syv mindre kendte, franske forfatterstemmer fra Dakar, Québec, Haiti, Senegal og Togo komme til orde i en særlig interviewdel. Desuden har de udvalgt syv tekster og programskrifter, der siden midten af det 20. århundrede har præget diskussionen om, hvad fransksproget litteratur er, og som nu for første gang udkommer på dansk.
Henrik Jensen
Cand.mag. i litteraturhistorie. Henrik redigerer primært bøger inden for litteratur og miljøvidenskab og står bl.a. bag serierne Verdenslitteratur og Miljøbiblioteket. Henrik startede på forlaget som ung praktikant i 2007 og har været rundt i mange hjørner på forlaget.
Pressen skrev
Connaissances.dk - En blog om Frankrig
"Tro mig, hvis du er bare lidt interesseret i fransk(sproget) litteratur, så skal du læse denne bog."
"'Verden på fransk' kommer vidt omkring i sin perspektivering på begrebet 'litterær frankofoni', og vi får således både forskernes forsøg på at indkredse, hvad det er for en størrelse, vi hører forfatternes perspektiv, og via syv tekster, manifester og foredrag får vi et indblik i den historiske udvikling, den frankofone litteratur har været igennem indtil i dag. 'Verden på fransk' er et vellykket forsøg på at indkredse, hvad litterær frankofoni er for en størrelse, og hvad det dækker over. Antologien er spændende at læse og blive klogere på, og alle artikler er spækket med noter og bibliografier for dem, der vil vide mere."
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…