Aarhus Universitetsforlag
Cover

Udvikling af misbrug og afhængighed af rusmidler

En del af fagområderne og


{{variant.title}}: {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}}{{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

288 sider
Paperback
ISBN 87 7934 186 1

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Hvorfor bliver nogle afhængige af rusmidler, mens andre ikke gør? Hvilken rolle spiller arv og miljø for udviklingen af afhængighed og misbrug? Er der tale om en sygdom? Er det samfundets skyld?

Det er nogle af de spørgsmål, der belyses i denne bog. På baggrund af en omfattende gennemgang af litteraturen på området lægger Udvikling af misbrug og afhængighed af rusmidler et fundament til forståelse af et af de største menneskelige og samfunds­mæssige problemer i vor tid.

Bogen opstiller en overordnet model, som inddrager fire hypoteser, henholdsvis dispositions­hypo­tesen, socialisationshypotesen, stresshypotesen og udbrændtheds­hypotesen. Mens der i den første og anden hypotese skelnes mellem biologisk og social arv, skelnes der i de sidste to hypoteser mellem for­skellige grader af ydre og indre stress. De fire hypoteser kan i varierende grad udgøre forklaringen på, hvorfor en bestemt person udvikler et problematisk forhold til rusmidler.

I bogen konkluderes det, at ydre stress meget ofte er et element i udviklingen af et misbrug. I sam­fund, der har været udsat for økonomisk og strukturelt sammenbrud, ses typisk en eksplosion i for­bruget af rusmidler. På denne måde er misbrug/­afhæn­gig­hed af rusmidler i høj grad at betragte som et symptom på et samfunds funktion eller mangel på samme.

 

Pressen skrev

FagBogInfo

"En lettilgængelig indføring i rusmiddelforskning, der giver et overblik over årsagssammenhænge bag udvikling af afhængighed og misbrug af rusmidler...På baggrund af en omfattende gennemgang af den forskning, der findes på rusmiddelområdet, lægger bogen et fundament til forståelse af et af de største menneskelige og samfundsmæssige problemer i vor tid...diskuterer indgående organiske, personlige, sociale og samfundsmæssige betingelser for udvikling af misbrug/afhængighed af rusmidler."

 

David P.D. Woldbye Ugeskrift for læger

"De enkelte emneområder introduceres omhyggeligt, så man f.eks. kan læse bogen uden en i forvejen dyb forståelse for disses fagterminologi. Bogen kan anbefales til alle, der ønsker en lettilgængelig indføring i rusmiddelforskning, og som ønsker et hurtigt overblik over arv og miljøs betydning for udvikling af rusmiddelmisbrug."

 

Socialpædagogen

"... en omfattende gennemgang af den årsagsforskning, der eksisterer på misbrugsområdet."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen