Tyskere på flugt
1945
En del af serien 100 danmarkshistorier (33) , og fagområdet Historie
Mere om bogen
- Om bogen
- Indholdsfortegnelse
- Læseprøve
- Litteratur
- Noter
- Seriens redaktør
- Pressen skrev
- Presserum
- Errata
Om bogen
Endelig befriet. Lettelsen var enorm i Danmark i foråret 1945. Men det mentale overskud var ikke stort til at hjælpe de over 200.000 tyske flygtninge, der kom til landet i krigens sidste måneder – på flugt fra Den Røde Hær. Tilfældet ville, at de havnede i Danmark, hvor de måtte leve på danske værters nåde. Her drømte tyskerne igen om livet, men Danmark var netop blevet befriet fra en hadet besættelsesmagt. Derfor var flygtningene ikke populære, og de stødte på modstand fra både danskere og myndigheder. Humanitet var en by tæt på Den Røde Hær, indtil de sidste tyske flygtninge kunne rejse over grænsen i februar 1949. De lagde deres skæbner frem i breve og dagbøger, der fortæller en evigt aktuel historie i en global verden med store strømme af flygtninge.
Tag med John V. Jensen, museumsinspektør ved Vardemuseerne, ind bag pigtråden og mød ulykke, lidelse og små glimt af håb.
Tyskere på flugt findes også på tysk. Find den tyske version her.
Indholdsfortegnelse
Litteratur
Læseprøve
Thomas Oldrup
Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.
Pressen skrev
Erik Ingemann Sørensen, historie-online.dk
"Fra at have været en voldsom udfordring for landet er de [tyske flygtninge] stille og roligt gledet ud af danskernes bevidsthed. Det bliver der nu med John V. Jensens bog: ”Tyskere på flugt” virkelig rådet bod på. Det er en fremragende fortælling, han endnu engang har givet os. […]
Afsluttende gør John V. Jensen en slags status over situationen. Den er fremragende skrevet. Og så vender han tilbage til den diskussion, der opstod, da Kirsten Lylloff i 1999 skrev artiklen ”Kan lægeløftet gradbøjes?” Han skriver: ”Mest problematisk var dog bidragenes moraliserende tendens, som – når det gælder de tyske flygtninge – vel også var præget af samtidens flygtningedebat. Reelt forvrængede den efterfølgende hidsige debat og ikke mindst medierne billedet og diskussionen i årene efter…” Det er klogt og vigtigt set at sætte disse markører, så vi ikke får historieforvanskning serveret som sandheden. Det sætter han på plads på en meget elegant måde. […]
Det er en særdeles fin, en vigtig og en vedkommende bog, John V. Jensen har skrevet. Den bygger på en utrolig viden og er takket være forfatterens fortællende sprog en særdeles velkommen bog her 75 år efter, det hele begyndte.
Stor, stor tak til forfatteren for bogen."
Katrine Lester, bogblogger.dk
"Alt dette kommer John V. Jensen godt omkring på en lettilgængelig måde, hvor tidens udfordringer bliver ridset op og sat i rette kontekst og med meget velvalgte nedslag i flygtningenes egne oplevelser via deres breve hjem.
Alting er meget lettere på afstand. Sådan har det altid været med begivenheder, der relaterer sig til 2. verdenskrig. Samtidig ses lige præcis den tidsperiode i høj grad også gennem brilleglas, der er farvet af nutidens holdninger til nutidens problemer – uanset om det er flygtninge, samarbejdspolitik, aktivistisk udenrigspolitik eller internationalt samarbejde. Dengang var det ikke så let at navigere i et knust Europa, og John V. Jensen får skrevet de finere nuancer frem på allerfineste vis, uden at presse en holdning ned i halsen på læseren."
Lars Hedebo Olsen, Politiken
“Bøgerne er på hver 100 sider og er alle skrevet af fagfolk, der fortæller om sider af den danske historie, så de fleste kan være med. Det er et sympatisk og godt projekt, og nu er serien kommet til historien om de tyske flygtninge i Danmark, der kom hertil i 1945 og blev frem til 1949. […]
Takket været dagbøger fra de tyske flygtninge og uddrag af samtidens skriverier og debat tegner John V. Jensen et nuanceret og sobert billede af tyskernes ophold i Danmark.”
Per Eilif Månson, litteratursiden.dk
“Velskrevet og tankevækkende bog om de over 200.000 tyskere, der kom til Danmark i 1945 på flugt fra Den Røde Hær, sætter også nutidens flygtningeproblemer i relief. I de sidste måneder af Danmarks besættelse ledte værnemagten over 200.000 tyske flygtninge fra især Østeuropa til Danmark. Deres historie er fortalt før, men fylder ikke meget i de gængse værker om besættelsen og befrielsen.
Museumsinspektøren ved Vardemuseerne gør det godt og sobert, dels ved at lade flygtningene selv få ordet gennem dagbøger, breve og erindringer, dels ved at beskrive den danske indsats, da myndighederne stod med ansvaret, da besættelsesmagten forlod landet."
Christian Egander Skov, Kristeligt Dagblad
"Med "Tyskere på flugt" demonstrerer John V. Jensen på fornem vis, hvordan de næsten 200.000 tyske flygtninge, der kom til Danmark, i historikerkredse har været ideologisk kasteskyts. […]
Historikeren John V. Jensen fortæller i bogen "Tyskere på flugt" både deres historie og historien om, hvordan de danske myndigheder håndterede den fortvivlede situation. Begge perspektiver er helt afgørende, og det er en af denne lille bogs store bedrifter, at den på 100 sider formår at fortælle en historie, der respekterer sagens faktuelle og etiske kompleksitet."
Hans Christian Davidsen, Flensborg Avis
"Det er fin formidling og en afbalanceret beskrivelse, John V. Jensen leverer. Han belyser nøgternt det dilemma, som danske regering og befolkningen kom til at stå i, da de tyske besættelsesmagt beordrede flygtningene til Danmark i februar 1945. Forfatteren forholder sig kritisk, men sagligt argumenterende, når han nærmer sig den polemik, der har været om emnet og holder tungen lige i munden. Det er her, man bør starte med at blive klogere på emnet. Bagest i bogen er forslag til videre læsning. Hvad formidlingen angår, er bogen til topkarakter […]
Bøgerne er skrevet af faghistorikere og på en lettilgængelig og indbydende måde. Der skal udkomme en bog hver måned i en årrække. Det er et fremragende initiativ."
Sanne Mendel, lektørudtalelse
"Endnu en fremragende bog i en oplysende og informativ serie om Danmarks historie. Bogen er velformidlet og gennemarbejdet.”
Mette Gerdt, http://mettegerdt.blogspot.com
"Bogen indeholder mange oplysninger om den lidt kaotiske tid efter krigens slutning. Den fortæller om et kapitel, som der ikke har været så meget fokus på, men som må have fyldt meget dengang. Interessant og godt fortalt!”
René Staun Hansen, Netavisen Pio
"John V. Jensen vækker på formidabel vis nuancerne til live i ny bog om de 250.000 tyske krigsflygtninge, der havnede i Danmark. […] Som en del af den farverige og sprælske serie 100 Danmarkshistorier fra Aarhus Universitetsforlag tager museumsinspektør fra Vardemuseerne, John V. Jensen, med bogen ”Tyskere på flugt” os nu ind bag pigtrådshegnet. […] Hvad der gør den her bog særlig interessant, er ikke kun det ofte glemte emne. Det er i høj grad også måden, som dens forfatter sætter spot på et af de mere triste og grufulde kapitler i nyere dansk historie, nemlig, gennem breve, dagbøger og skønlitteratur. […] Den slags beretninger er med andre ord et stærkt og anderledes indslag, som i høj grad får historien om de tyske flygtninge til at leve, og derved altså inkludere os læsere på en meget mere effektiv måde rent følelsesmæssigt end traditionel historieformidling.”
Uwe Brodersen, dengang.dk
"En tankevækkende bog. Måske er det gledet ud af folks bevidsthed, men den 5. maj 1945 var der over 250.000 tyske flygtninge i Danmark. I den forbindelse har Århus Universitetsforlag atter udsendt en af deres populære små boger, der netop beskæftiger sig med dette emne. Forfatteren har valgt personlige beretninger om den dramatiske flugt fra de russiske soldater. Det er en særdeles vigtig bog og godt fortalt. Vi får også et nuanceret syn på lægernes dilemma. Og det er tydeligt at forfatteren har en særdeles stor viden på området. Bogen er særdeles velskrevet og tankevækkende."
Knud Meldgaard, OMNIBUS
"John V. tager os med ind bag pigtråden og beskriver, sagligt og nøgternt om de forhold, vi bød disse mennesker og han beskriver det dilemma myndigheder og politikere hele tiden befandt sig i: hvordan skal vi behandle dem? Bedre eller dårligere end de forhold danskerne havde? Hvor meget mad, medicin og almen omsorg skulle de have – og hvad måtte det hele koste. […] Det er vanskeligt for eftertiden at fælde dom over den måde vi handlede mod de tyske flygtninge, men hvis vi skal kunne leve med den skam, som mange har givet udtryk for, så er det nødvendigt, at vi, i det mindste, har lært af det vi bød dem, der ikke bare var tyskere, men primært var mennesker i nød.”
Henrik Skov Kristensen, Grænsen
"Til serien '100 danmarkshistorier' har museumsinspektør John V. Jensen skrevet 'Tyskere på flugt', en instruktiv og kortfattet fremstilling om de ca. 250.000 tyske flygtninge, der mod krigens slutning ankom til Danmark på flugt fra Den Røde Hær. De danske myndigheder protesterede over for den tyske besættelsesmagt mod benyttelsen af dansk territorium som evakueringssted. […]
Denne version af historien, som har haft medløb af nogle faghistorikere, giver John V. Jensen et stilfærdigt, afbalanceret og kompetent modspil, bl. a. ved at lade de tyske flygtninge selv komme til orde gennem beretninger og samtidige optegnelser."
Mads Pedersen, Noter
"Her får læseren god besked og nuanceret afvejning af de historiske og etiske problemstillinger, som deres skæbne rejser.
Uden at trække parallellerne demonstrativt tydeligt op, refererer han også til vore dages flygtningeproblemer."
Leif Hansen Nielsen, Grenzfriedenshefte
"Das Buch ist mit vielen wohlgewählten Zitaten und Augenzeugenberichten leicht verständlich geschrieben. Empfohlen wird es denjenigen, die sich einen schnellen und nuancierten Überblick über die Behandlung deutscher Flüchtling in Dänemark 1945-1949 verschaffen möchten oder die historische Perspektive bei der Betrachtung der gegenwärtigen Flüchtlingssituation vergleichend heranziehen möchten."
4. Maj Kollegiets Venner
"Det er en tankevækkende bog om de mange tyske civile flygtninge, der kom til Danmark i første halvdel af 1945 (…)
Forfatteren har skrevet en god bog, og han har gjort det sobert. Han har medtaget flygtningenes egne beretninger i form af dagbøger, breve og erindringer, og han beskriver den danske indsats, da myndighederne stod med ansvaret, efter at den tyske besættelsesmagt havde forladt landet.
Dette er endnu en bog i Aarhus Universitetets Forlags serie tre gange hundrede, hvor der på den begrænsede plads bliver gjort rede for en overset del af Besættelsen."
Kristeligt Dagblad
Artikel: "Tyske flygtninge fik den mest 1970'er-agtige undervisning, vi havde i 1940’erne”
25.04.2020
JydskeVestkysten
Artikel: "Tyske flygtninge satte Danmark på prøve"
02.05.2020
JydskeVestkysten
Interview: "Historieinteressen har fulgt museumsinspektør hele livet: Det er en gave, der bliver ved med at give"
02.05.2020
Avisen Danmark
Kronik: “Historiens dom. Fra kaos til fodfæste efter en verdenskrig”
04.05.2020
Politiken
Kronik: "Da tyske flygtninge strømmede til Danmark”
05.05.2020
Genau, Radio4
"Et befriende nederlag"
05.05.2020
Kristeligt Dagblad
Artikel: “Dengang man skulle holde afstand til de tyske”
06.05.2020
DR, P1
Kulturen på P1
06.05.2020
Radio4
Hjemmetid
06.05.2020
Weekendavisens podcast
24 spørgsmål til professoren: "Afnazificering bag flødeskumskagen"
15.05.2020
DR
Artikel: "Et 'vildt sjældent' fund"
31.05.2020
Presserum
I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.
Errata
På side 83, linje 14, står der ”i det sydvestlige Franrkig.” Der skal naturligvis stå: i det sydvestlige Tyskland.
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…