Torvedag
1422
En del af serien 100 danmarkshistorier (86) , og fagområdet Historie
Mere om bogen
Om bogen
I dag er strøget i mange byer mennesketomt, og shopping henlagt til megacentre og nettet. I middelalderen og helt frem i 1800-tallet var torvet et naturligt samlingspunkt for handel og liv. Her solgte bonden korn og flæsk, og købmanden præsenterede fristende luksusvarer fra fremmede himmelstrøg.
Byer angiver ofte og med stor stolthed regenter som deres officielle grundlæggere. Især Erik af Pommern er kendt som bystifter og manden bag købstædernes monopol med sin kanoniserede købstadsforordning fra 1422. Men det var ikke kongers kolde dekreter, der skabte og udviklede bysamfundene. Handel, håndværk og borgernes eget styre var mindst lige så afgørende kræfter i den urbane udvikling.
Tag til torvedag med Bjørn Poulsen, professor på Aarhus Universitet, i middelalderens små og store stæder.
Indholdsfortegnelse
Læseprøve
Thomas Oldrup
Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.
Pressen skrev
AvisenDanmark
Kronik: "Da torvet mistede sin betydning"
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…