Aarhus Universitetsforlag
Cover

Svenskekrigene

1658

En del af serien 100 danmarkshistorier (15) og fagområdet


Tilgængelige e-bogs-formater: PDF, EPUB

{{variant.title}}: {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}}{{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider
Hardback
ISBN 978 87 7184 586 0

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Fjender. Sådan var forholdet mellem danskere og svenskere efter en rask lille krig i sommeren 1657. Krigen udviklede sig i 1658 til en katastrofe, der reducerede det danske rige til en svensk lydstat. En panikfred fulgte inden en toårig belejring af hovedstaden, hvor kampgejst afløste modløshed. Udenlandske tropper og flåder afgjorde kampene, og den politiske ligevægt i Norden blev genoprettet. Men kong Frederik 3. høstede den helt store gevinst, da han i 1660 kuppede sig til enevælde. Og selv om svenskerne og danskerne ikke længere ligger i blodig krig, har Svenskekrigene sat sig dybe spor i rivaliseringer og københavneri. Sebastian Olden-Jørgensen, lektor på Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet, skildrer nogle af de mest skæbnesvangre krige, Danmark har oplevet – og følger både historien og myterne til dørs.

Peter Bejder

Peter

Historiker med tillægsuddannelsen fra Danmarks Journalisthøjskole. Peter arbejder mest med projektet “100 danmarkshistorier”. I over 25 år har han levet af at undervise, redigere og skrive fagbøger, undervisningsmateriale og rejseguides. Han er passioneret fan af West Ham fra East London.

Peter Bejder

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

pb@unipress.au.dk

Pressen skrev

Ulrik Langen, Weekendavisen

“… Aarhus Universitetsforlags blomstrende og velredigerede serie 100 danmarkshistorier. Efter en skitsering af krigens forhistorie og forløb fremlægger Olden-Jørgensen med suverænt overblik en virkningshistorisk undersøgelse af både de konkrete politiske tildragelser (enevældens indførelse), eftertidens populærkulturelle fremstillinger (eksempelvis Carit Etlars roman Gøngehøvdingen) og mindehistoriske bearbejdelse (i 1859 brugte de nationalliberale eksempelvis fejringen af 200-året for Stormen på København til med den samlede danske kulturelite at slå et slag for Ejder-politikken)."

Per Eilif Månson, litteratursiden.dk

"Det er en meget grundig og spændende gennemgang af en voldsom tid, der af Frederik 3. blev udnyttet til at sætte adelen mere eller mindre ud af spillet og gennemføre enevældsstyret. Bogen er fortalt med mange spændende detaljer, blandt andet om, hvordan landbefolkningen i Jylland led under de mange hæres hærgen, og vi får den sande historie om Svend Gønge Poulsen – Gøngehøvdingen, der førte partisankrig i Sydsjælland. Bogen er gennemillustreret, og som ved de fleste øvrige bind i serien formår forfatteren, der er lektor på Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet, at formidle stoffet for menigmand."

Christian Kaaber, historie-online.dk

"Det kollektive hukommelsestab omkring 1658-katastrofen gør en letlæst, velfunderet og gennemreflekteret bog om begivenhederne så meget mere velkommen. Den foreligger nu. Med serien 100 danmarkshistorier har Aarhus Universitetsforlag søsat et formidabelt formidlingsinitiativ: 100 sider til 100 kroner. At disponere et forløb som Svenskekrigene og, nok så væsentligt, deres følger ned på så lidt plads, kræver overblik og fortælletalent. Begge dele har Sebastian Olden-Jørgensen i rigt mål. […]

At presse hele dette komplicerede forløb ind på 100 sider er en formidlingsmæssig og faglig bedrift, og skulle man aldrig komme til at læse andet om Svenskekrigene end denne smukt tilrettelagte lille bog, er man særdeles godt hjulpet. Sebastian Olden-Jørgensen behersker stoffet overlegent dygtigt og skriver, så det er en fryd at læse." 

Katrine Lester, bogblogger.dk

"Historien om Svend Poulsen, om tabet af Skånelandene og indførelsen af Enevælden har præget vores syn på de to Karl Gustavkrige fra 1657-58 og 1658-60 i sådan en grad, at det er svært at skelne myte fra sandhed. Så er det godt, at vi har 100 danmarkshistorier og Sebastian Olden-Jørgensen. I Svenskekrigene gennemgår han krigene, konsekvenserne og myterne på en pædagogisk og forståelig måde. Der bliver også tid til eksempler på, hvordan civilbefolkningen led under krigene og til en dramatisk skildring af stormen på København i februar 1659, der i mytologisk styrke kun overgås af svenskernes march over isen på Storebælt året før. Alt sammen på kun 100 sider – det er mageløst. […]

Hvis man elsker sine nationale myter om svenskekrigene – om den svigagtige adel, om den tapre Gøngehøvding og den nedrige kulso, om borgerne der gik til kongen og bad om enevælde – så skal man holde sig fra Svenskekrigene, for Sebastian Olden Jørgensen sparer ingen i jagten på sandheden om krigene og det politiske spil, der fandt sted i København i efteråret 1660. Men hvis man gerne vil blive klogere på årsagen til krigene, deres forløb og deres konsekvenser og mytedannelse helt op til i dag, så er 100 danmarkshistorier som altid et godt sted at bruge en aften!"

Sanne Mendel, lektørudtalelse

"Historisk og spændende bog om fjendskabet, som opstår mellem Danmark og Sverige efter krigen i sommeren 1657. […] Velskrevet og rigtig god bog, som kan anbefales til alle, som interesserer sig for Danmarkshistorie […] Anskaffelse anbefales."

Bent Blüdnikow, Berlingske

"Vil man have en endnu hurtigere fortalt introduktion til den del af danmarkshistorien, er lektor på Københavns Universitet Sebastian Olden-Jørgensen også aktuel med bogen Svenskekrigene udgivet på Aarhus Universitetsforlag. Den er ligeledes velskrevet og pålidelig."

Helsingør Dagblad

"Bogen er den 15. i serien 100 danmarkshistorier. På den forholdsvis begrænsede plads får den ganske udmærket fortalt om en periode, der ændrede Danmark for altid, og den er også god til at skille historiske fakta fra den virkelighed, vi tror vi kender fra for eksempel TV-serien Gøngehøvdingen."

Louise Haslund Sørensen, Herlev Bibliotek

"Skal du læse lidt om "Svenskekrigene" – og det synes jeg faktisk, du skal, for det er en meget vigtig del af vores danmarkshistorie – så kan du roligt og med god samvittighed vælge den korte udgave. Den er helt genial.

Olden-Jørgensen formår at sætte svenskekrigene i et nyt historisk lys, hvor de ikke fremstår helt meningsløse, og samtidig viser han, hvilken indflydelse krigene har haft på eftertiden."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen