Aarhus Universitetsforlag
Cover

Stasi og den vesttyske terrorisme

En del af fagområderne , og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

277 sider ill.
Paperback
ISBN 87 7934 261 2

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Kort før den tyske genforening i 1990 blev det afsløret, at den østtyske sikkerhedstjeneste, Stasi, siden 1980 havde givet dække og nye identiteter til 10 eftersøgte vesttyske terrorister fra Rote Armee Fraktion. Det stod hurtigt klart, at der i længere tid og på mange flere områder havde været kontakter mellem de to parter hen over jerntæppet.

Bogen handler om disse forbindelser mellem de oprørske røde terrorister og de regimetro østtyske Stasi-ansatte. Med baggrund i kildemateriale fra især Stasi-arkivet fortæller den historien om, hvordan og hvorfor de mødtes. Hvem var de? Hvad troede de på? Hvordan udformede kontakten sig mellem dem? Og hvad var deres respektive motiver?

Samarbejdet mellem terroristerne og Stasi var affødt og præget af de helt specielle politiske forhold i samtiden, og bogen er derfor også historien om et splittet studenteroprør, en type terrorisme, som nu er fortid, den kolde krig, det delte Tyskland - og stormagtspolitikkens konsekvenser for både enkeltpersoner og politiske systemer.

 

Pressen skrev

Bent Blüdnikow Berlingske Tidende

Der er tale om vigtig international forskning med primært kildemateriale som grundlag [...], hvor der bliver gået til sagen med stor ihærdighed og med et stort udbytte ... Bogen er indgående og spændende, og den efterlader os med et billede af DDR som en slyngelstat, som undertrykte egne borgere og villigt hjalp udenlandske terrorister. Kan varmt anbefales ..."

Christian Ingemann Nielsen Fredericia Dagblad

"Det er ikke altid, at akademiske værker gør sig som spændende godnatslæsning, men i dette tilfælde er der kommet et udmærket resultat ud af anstrengelserne...både underholdende, informativ og dejlig kildekritisk...fremragende historieundervisning...burde læses af de venstrefløjsaktivister, der engang måtte have set op til DDR."

Peter Wivel Politiken

"...et væsentligt bidrag til vores indsigt i DDR's forbryderiske indre liv. Hun skildrer i en bog, rig på informationer, hvorledes den allestedsnærværende og vidtforgrenede østtyske sikkerhedstjeneste lod DDR være bagland for vesttyske terroristers mord og voldskriminalitet."

Steen Andersen Weekendavisen

"Under Den kolde Krig blev Østtyskland et fristed for de vesttyske terrorister...Der opstod i sandhed en sær alliance mellem på den ene side autoritære og systemloyale Stasi-folk og unge oprørske, men alligevel dogmatiske venstreradikale fra Vesttyskland. Historien om disse strange bedfellows bliver udbredt i Anne Sørensens interessante bog...Der er tale om et stykke aldeles ædrueligt arbejde...Med afsæt i en righoldig forskningslitteratur tegne Anne Sørensen et facetteret billede af RAF og terroristernes selvforståelse...den rummer også interessante analyser af, hvordan den vesttyske terrorisme i eftertiden er blevet opfattet og ikke mindst mytologiseret blandt andre i Danmark."

Henrik Gade Jensen Jyllands-Posten [* * * * *]

"[...] en fortræffelig afhandling [...], der nu foreligger i bogform. Den kan læses som en velskrevet roman, fordi stoffet er så spændende. Åbningen af de østtyske arkiver giver en enestående mulighed for at følge med fra kulissen ... I bogen kan man med preussisk grundighed følge med i DDRs overvejelser over, hvordan de skal forholde sig til terroren i nabostaten."  

Per Storm Madsen Fyens Stiftstidende

"Kontakterne mellem Stasi og RAF var i sagens natur dybt hemmelige. Samarbejdet kom for dagens lys kort før i genforeningen af de to tysklande i 1990 ... Anne Sørensen har brugt flere år på at forske i kildematerialet, og resultatet er blevet en bog, der særdeles grundigt ruller samarbejdet op."

Carsten Güllich-Nørby Lektørudtalelse

"Jeg må indrømme, at netop denne forbindelse var ny historieviden for mig, og jeg kender ikke andre bøger som på dansk fortæller denne interessante koldkrigshistorie. Videnskabeligt sobert og grundigt historisk værk, der også giver en god indsigt i de historiske fakta om den vesttyske terrorisme."

Kirsten Molly Søholm Kontur

"Bogen er et værdifuldt bidrag til den danske diskussion omkring terrorismen, som er blevet særlig aktuel med udgivelsen af bøgerne om Blekingegadebanden og med nutidens politiske terrorbekæmpelse. Den hjælper til at skabe et lidt klarere blik på et forvirrende og uoverskueligt globalt fænomen ved at bidrage med stor og grundig viden omkring en afgrænset, historisk terrorbevægelse, som nu er kommet på afstand og derfor bedre kan gøres til genstand for historisk analyse. Bogen er desuden skrevet i et godt og formidlende sprog, som gør at den bør komme ud til analyse. Bogen er desuden skrevet i et godt og formidlende sprog, som gør at den bør komme ud til et bredere publikum end det snævert akademiske. En anmelder, der som jeg har oplevet Tyskland i 1968 og de store demonstrationer i forbindelse med drabet på Benny Ohnsorg, som gav stødet til studenteroprøret og den senere radikalisering, har læst bogen med stor interesse og anbefaler den på det varmeste. Man bliver lidt klogere på terrorens historie og væsen, men der er stadig mange spørgsmål tilbage."

 

Tilføjet til kurven

Gå til kassen