Slaveoprøret på Sankt Jan
1733
En del af serien 100 danmarkshistorier (69) , og fagområdet Historie
Mere om bogen
Om bogen
På den dansk-vestindiske ø Sankt Jan var vold, sult og hårdt arbejde hverdagskost for de slavebundne mænd og kvinder. En novemberdag i 1733 slog de tilbage: Bevæbnet med sukkerknive snød 12-14 mænd sig ind på de danske soldaters fort og indledte et blodigt slaveoprør, der skulle blive et af de længste i Caribien. Måneders guerillakrig endte med et tragisk kollektivt selvmord, der nok afsluttede kampene, men som stadig mindes på øerne i dag. Selv om magthaverne vandt til sidst, fik oprøret kolossal betydning. Det er fortællingen om savn og overlevelsesdrift, tro og identitet, sammenhold og konflikt – og ikke mindst indgroet racisme hos en usentimental kolonimagt.
Tag til Vestindien med Louise Sebro, museumsinspektør på Museum Lolland-Falster, og få en rundvisning i et mørkt kapitel af Danmarks kolonihistorie.
Indholdsfortegnelse
Litteratur
Læseprøve
Thomas Oldrup
Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.
Pressen skrev
Katrine Lester, Bogblogger.dk
"Louise Sebros fortættede og læseværdige Slaveoprøret på Sankt Jan, formår med udgangspunkt i ét oprør at give nye vinkler og masser af viden om slaveriet i danskvestindien."
Ulrik Langen, Weekendavisen
"De mange detaljer i oprøret og dets udfald skal ikke udfoldes her. Det gøres fortrinligt af museumsinspektør Louise Sebro i bogen Slaveoprøret på Sankt Jan 1733 (...)
Louise Sebro er en af de førende eksperter i dansk-vestindiske forhold (og meget andet i øvrigt) og udfolder sin viden med stort overskud og selvfølgelighed (...)
Bogen er smukt afrundet med de sidste få siders skildring af den nutidige, årlige vandring, der arrangeres på årsdagen for oprørets udbrud, hvor besøgende samles for at vandre i oprørernes fodspor."
Poul Ulrich Jensen, Historie-online
"Den dansk-vestindiske kolonihistorie er til stadighed et varmt emne for forskning og bogudgivelser, og det mørke kapitel i vores fortid fortjener at blive belyst bedst muligt. Louise Sebros analyse af oprøret på Sankt Jan i 1733 er et fint eksempel på, hvordan man med afsæt i denne dramatiske begivenhed kan fremdrage ny viden. Kildematerialet, som i dette tilfælde er særdeles omfangsrigt, er naturligvis kolonimagtens version men kan også bruges til at udfolde fortællingen om de slavegjorte afrikanere, der stadig bar deres etniske forskelligheder med sig fra hjemlandet, og dermed udviklede forskellige strategier for at overleve. Bogen, der på sine 100 sider kommer omkring mange aspekter ved og konsekvenser af slaveoprøret på Sankt Jan, kan varmt anbefales."
Knud Meldgaard, Omnibus
"Begivenhederne afslørede også de etniske skel, slaverne havde bragt med sig fra Afrika, og i denne bog bliver beretningen om oprøret for første gang brugt til at udfolde en fortælling om de forskellige strategier, der blev brugt til at overleve i det voldelige samfund.
❤️❤️❤️❤️❤️"
Lektørudtalelse, DBC
"Velskrevet og velformidlet bog om dette grusomme kapitel i dansk kolonihistorie. Som i resten af serien "100 danmarkshistorier" er formatet og sproget holdt kortfattet og lettilgængeligt (...)"
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…