Aarhus Universitetsforlag
Cover

Sædelighedsfejden

1887

En del af serien 100 danmarkshistorier (14) og fagområdet


Tilgængelige e-bogs-formater: PDF, EPUB

{{variant.title}}: {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}}{{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider ill.
Hardback
ISBN 978 87 7184 508 2

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

En kirkeminister på bordel. Kan man forestille sig noget mere skandaløst? Ikke i 1887, hvor det blev afsløret, at minister Jacob Scavenius havde haft en våd aften hos en københavnsk prostitueret. Det blufærdige danske samfund havde i forvejen ondt i kønsmoralen, og sagen om ministerens bordelbesøg udstillede, at der var vidt forskellige standarder for, hvordan mænd og kvinder måtte opføre sig seksuelt. Det blev til Sædelighedsfejden, en årelang diskussion, hvor man for første gang vovede at sætte spørgsmålstegn ved seksualmoralen, der i århundreder ellers havde været en gud- eller naturgiven sandhed. Lige siden Sædelighedsfejden har danskerne lystigt diskuteret det, der sker under tøjet og i sengen. Og vi gør det stadig – #MeToo.

Læs med, når Cecilie Bønnelycke, inspektør på Langelands Museum, løfter dynen og ser på Det Moderne Gennembruds debat om køn, lyst og moral.

Peter Bejder

Peter

Historiker med tillægsuddannelsen fra Danmarks Journalisthøjskole. Peter arbejder mest med projektet “100 danmarkshistorier”. I over 25 år har han levet af at undervise, redigere og skrive fagbøger, undervisningsmateriale og rejseguides. Han er passioneret fan af West Ham fra East London.

Peter Bejder

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

pb@unipress.au.dk

Pressen skrev

Katrine Lester, bogblogger.dk

"Sædelighedsfejden er velskrevet og underholdende, og Cecilie Bønnelycke kan sit stof og kunsten at formidle det. Vi har aldrig helt sluppet debatten om sædelighed, og den har med #metoo faktisk fået nyt liv. På den måde perspektiverer Bønnelycke også fint fejdens betydning for nutiden, samtidig med at hun gør sin læser klogere."

Lene Graugaard-Jensen, faghylden.dk

"Jeg har tidligere skrevet om udgivelser fra serien 100 danmarkshistorier, og med fare for at gentage mig selv så er jeg altså virkelig stor fan af konceptet. Jeg kan godt afsløre, at jeg nok næppe ellers ville have læst en historisk fagbog om netop sædelighedsfejden, men formidlingen i formatet her er igen dejligt overskuelig, vidende og serveret med en god portion humoristisk charme."

Per Eilif Månson, litteratursiden.dk

"En fremragende og levende fremstilling, der sætter seksualdebatten under Det Moderne Gennembrud i perspektiv og gør den gamle diskussion vedkommende. […] I Aarhus Universitetsforlags glimrende serie ’100 danmarkshistorier’ er det denne gang inspektøren på Langeland Museum, der beretter om den intellektuelle debat mellem især Bjørnstjerne Bjørnson og Georg Brandes, der stod for henholdsvis kyskhed og frisind, men også med deltagelse af bl.a. Matilde Fibiger, Henrik Ibsen, August Strindberg og Elisabeth Grundtvig. Det bliver en gennemgang af seksualitetens historie og ikke mindst den ulige fordeling af opfattelsen af de forskellige køns rettigheder. Historien føres op til vore dage med især nedslag i sagen om Jørgen Leth og kokkens datter samt MeToo-bevægelsen med særlig fokus på Zentropa.

Bogen er gavmildt illustreret, så der er ingen undskyldning for ikke at bruge en god time på at få lidt klassisk dannelse."

Henrik H. Pedersen, lektørudtalelse

"Emnet er sikkert formidlet og bogen flot layoutet. Lettilgængeligt kommer man rundt om emnet, og det er fint sat i perspektiv til vore dage. En bog, bibliotekerne har manglet til de mange opgaveskrivere."

Winnie Maria Bak, historie-online.dk

"Debatten står stadig på, for det er ikke gået stærkt. Som forfatteren skriver, så førte den årelange debat under Sædelighedsfejden ikke umiddelbart til håndfaste resultater, men når vi i dag diskuterer seksualmoral i den offentlige debat, skal vi dog stadig huske på, hvem det er, vi står på skuldrene af. Nemlig ”alle de modige, der i de blufærdige 1880’ere var med til at gøre seksualitet, køn og moral til noget, der kunne og skulle diskuteres i offentligheden.” Bedre kan det vist ikke siges. Forfatteren har kogt store mængder litteratur ned til os og bedrevet et fint lille og overskueligt stykke historiefortælling om, hvordan hele diskussionen omkring sex og frisind startede, og hvorfor vi stadig har debatten i dag. 

Klart anbefalelsesværdig."

Klaus Slavensky, Sjællandske Medier

"Bønnelyckes bog er velskrevet og kommer forbilledligt rundt om vores seksualmoral, fra 1800-tallet til vore dages MeToo-debatter. Fængende fra første side, fordi forfatteren evner at fortælle den gode historie med saft og kraft, indlevelse og nerve, forstandigt og
informativt og med en overraskende analyse […] Cecilie Bønnelycke beretter veloplagt om bordelbesøget, retssagerne, som fulgte, og konsekvenserne for både den stevnske godsejer og minister, smørgrossisten, Laura og mange andre involverede.
Det er forfatterens fortjeneste, at denne spændende historie om kønsmoralen griber en, som havde man været der selv. Bønnelycke skal også have skulderklap for at påvise, at Scavenius-sagen blev til en værdikamp, som ændrede den offentlige debats spilleregler og skabte den åbne, frie debatkultur, som vi kender i dag. "Sædelighedsfejden" er samtidig en smuk layoutet og produceret bog. Indtil nu er der kommet 14 små bøger i rækken af de 100 danmarkshistorier a 100 sider til 100 kr. pr. styk. Cecilie Bønnelyckes bidrag er ikke en side for meget og alle pengene værd."

Jeppe Bæk Meier, historielaerer.dk

"Sædelighedsfejden fik dermed også politiske konsekvenser, men det er bestemt ikke den eneste grund til at beskæftige sig med debatten om seksualmoral og dobbeltmoral i 1800-tallets Danmark. Cecilie Bønnelycke præsenterer nemlig sædelighedsbegrebet i bredere forstand og kommer blandt andet ind på lægevidenskabens legitimering af kønsrollerne og modsætningen mellem på den ene side samtidens borgerlige idealer om kyskhed og på den anden side den lovregulerede prostitution.

Sædelighedsfejden ændrede måske i praksis ikke så meget omkring seksualmoralen i Danmark, men Bønnelycke fastholder med god ret, at den satte en forandringsproces i gang, som kan forfølges helt op til nutidens debat om MeToo og Weinstein- og Zentropa-sagerne. Denne debat handler denne yderst velskrevne og vidende bog naturligvis også om."

Presserum

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebilleder. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside, høj opløsning (pdf-format)

Forside (jpeg)

Download pressemeddelelse (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen