Richard Strauss' orkesterværker
En brugsanvisning
En del af fagområdet Musik
Mere om bogen
Om bogen
Hvordan lyder en fåreflok i et symfoniorkester? Og hvordan lyder det, når Don Juan forfører tre kvinder og hjemsøges af deres spøgelser? Dette og mere til får læseren svar på i denne bog, hvor musikhistoriker Leif V.S. Balthzersen øser af sin viden om den senromantiske komponist Richard Strauss (1864-1949).
Og der er nok at dykke ned i, når man vil lære Strauss’ storslåede og ofte banebrydende orkestermusik at kende. Richard Strauss satte alt i musik – romaner og skuespil, filosofi og selvportrætter, bjergvandringer, vandfald og uvejr. Blandt hans orkesterværker er berømte tonedigte som Don Juan, Till Eulenspiegel, Tod und Verklärung, Also sprach Zarathustra og Alpesymfonien.
Richard Strauss’ orkesterværker. En brugsanvisning er en lytteguide til musikelskere, der gerne vil blive fortrolige med Strauss’ musikalske univers. Bogen ruster lytteren til at få endnu mere ud musikken – uanset om man lytter hjemme i stuen eller i koncertsalen.
Indholdsfortegnelse
Læseprøve
Pressen skrev
Thomas Michelsen, Politiken
"Dansker guider jordnært til Richard Strauss’ værker …
Leif V.S. Balthzersen har studeret musikvidenskab i Strauss’ bayerske hjemby, München, og hans kærlighed til komponistens musik pibler frem allerede i det biografiske rids, der indleder ’Richard Strauss’ orkesterværker. En brugsanvisning’.
Bogen er overskuelig at bruge. Og så rummer den illustrationer, der bringer læseren tæt på væsentlige aspekter af Strauss’ musik, hvor han ikke holdt sig tilbage med ekstravagante virkemidler for at male med toner i farverigt widescreen-format …
Strauss selv får man også at se. Både med det flegmatiske fiskeansigt, han normalt satte op, når han for eksempel som her lod sig fotografere med familien, og med et lille, velgørende smil på et foto taget med nogle musikere fra Wienerfilharmonikerne midt under Anden Verdenskrig, som han levede igennem …
Leif Balthzersens nye bog lukker alle ind … At læse bogen og høre … er ikke nogen dum kombination".
John Christiansen, jc.klassisk.dk
Strauss’ musik åbnes i bog. Bogen er en opkvikker
Leif V.S.Balthzerzen … har valgt at gennemgå Richard Strauss orkestermusik. Det er en god ide, for der sker netop meget i Strauss’ musik, som med fordel kan oversættes til ord. Når man læser dem, kommer man ikke blot nærmere på Richard Strauss, men i særdeleshed på hans musik. Leif V.S.Balthzersens bog har som undertitel ”En brugsanvisning til Richard Strauss’ orkesterværker”. Den er meget mere end det. Den er en opkvikker til Richard Strauss’ orkesterværker.
Det er virkelig en musikindføring for alle. Man mærker naturligvis forfatterens erfaringer fra sin foredragsvirksomhed, der har gjort, at folk, som kendte forholdsvis lidt til klassisk musik, er gået derfra med større ører. Man oplever også den musikvidenskabelige indlevelse, som gør, at læsere, der troede, at de kunne deres Richard Strauss, i hans bog finder nye vinkler og nye detaljer, som man hos Strauss vist roligt kan kalde nye delikatesser i musikken.
Det væsentlige er, at man, når man læser bogens beskrivelser, får lyst til at høre musikken. Man står netop så meget bedre rustet til at gøre det. Man kan læse bogen som en samlet historie om Strauss’ orkestermusik, og den historie er i selv spændende, men bogen kan også stå på boghylden som en let åbnet guide til det orkesterværk af Strauss, som man mere eller mindre tilfældigt støder på.
Rune Kühl, PubliMus
"Det har i hvert fald fået undertegnede, som allerede holdt af Strauss, til at høre med nye ører - og næsten ikke kunne holde op igen.
Men hvad er det så for en målgruppe, Balthzersen vil have i tale? Jeg mener faktisk, det er lykkedes ham at henvende sig til både den interesserede nybegynder og til os, der "faldt i gryden som børn"."
Presserum
I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.
Netop udkommet
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
10 oktober 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…