Aarhus Universitetsforlag
Cover

De romerske Cosmater

Middelalderens familieværksteder og deres kirkeudsmykninger

En del af fagområderne og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

219 sider rigt illustreret
Hardback
ISBN 978 87 7124 041 2

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Kirkerne i Rom og Roms omegn blev i højmiddelalderen i 1100- og 1200-tallet udsmykket af den gruppe sten- og billedhuggere, vi i dag kender som Cosmaterne. Det var en række familieværksteder, hvor håndværket og evnerne gik i arv fra far til søn. Deres arbejder byggede i høj grad på den romerske antik, både hvad angår formsproget og ikke mindst materialerne, som de hentede i de mange ruiner fra byens storhedstid. Der var således i høj grad tale om en genbrugskunst, der fik sit helt eget præg. Ved periodens slutning må deres arbejder helt have domineret kirkerne, men renæssancen og barokken ryddede siden kraftigt ud i dem, så kun en mindre del af dem i dag er bevaret. De er dog stadig en væsentlig del af oplevelsen, når man besøger kirkerne.

Forfatteren, der som arkitekt har arbejdet med de danske middelalderkirker, har ud fra de karakteristiske ting, der er bevaret, og især de indskrifter, der har overlevet, forsøgt at tegne et billede af Cosmaternes indsats og betydning. Der er samtidig redegjort for de historiske og kirkepolitiske forhold, der var såvel baggrunden som betingelsen for deres kunst.

Bogen er samtidig tænkt som en rejsevejledning, der fortæller, hvor de vigtigste arbejder fra de cosmatiske værksteder kan findes.

Indholdsfortegnelse

DEN HISTORISKE BAGGRUND

Kirken og kirkebyggeriet i middelalderens Rom

COSMATERNES ARBEJDER I MIDDELALDERKIRKERNE

De middelalderlige kirkebygninger i Rom

Forudsætningerne for de cosmatiske udsmykninger

Udsmykningernes udvikling i cosmaterperioden

Magtsymbolerne i cosmaterkunsten

De cosmatiske familier og deres værksteder

COSMATERKIRKERNE

De vigtigste kirker i Rom med cosmaterarbejder

Andre cosmaterkirker, som er værd at se i Rom

Kirker uden for Rom med cosmaterarbejder

 

Pressen skrev

Rigmor Lovring - Kunstavisen

"En fantastisk håndbog indeholdende foruden de mange historiske oplysninger også plancher samt et katalog over cosmatarbejder i såvel Rom som i de omliggende byer."

 

Maria Fabricius Hansen - Dansk Kunsthistoriker Forening (www.kunsthistoriker.dk)

"Ib Lydholm prætenderer selvfølgelig på ingen måde at besvare alle spørgsmål om emnet, hvilket også ville være uforeneligt med bogens attraktive kortfattethed og overskuelighed. Den er et overordentlig nyttigt, tilgængeligt fundament, både for den almindeligt interesserede læser og for videre studier såvel hjemme i sofaen som på feltstudier i kirkerne i Rom og omegn."

 

Søren Brunbech - Lektørudtalelse

"Bogen er smukt trykt og med gode farveafbildninger."

"En fin bog om de smukke cosmatiske dekorationer man møder især i Roms middelalderlige kirker. Med sin vejviserdel vil den være oplagt at have med i rejsebagagen for de kunstinteresserede."

Errata

Billedtekst s. 162. Her skal stå S. Maria Maggiore (ikke S. Maria in Cosmedin)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen