
De romerske Cosmater
Middelalderens familieværksteder og deres kirkeudsmykninger
En del af fagområderne Historie (middelalder) og Kunst og æstetik
Mere om bogen
Om bogen
Kirkerne i Rom og Roms omegn blev i højmiddelalderen i 1100- og 1200-tallet udsmykket af den gruppe sten- og billedhuggere, vi i dag kender som Cosmaterne. Det var en række familieværksteder, hvor håndværket og evnerne gik i arv fra far til søn. Deres arbejder byggede i høj grad på den romerske antik, både hvad angår formsproget og ikke mindst materialerne, som de hentede i de mange ruiner fra byens storhedstid. Der var således i høj grad tale om en genbrugskunst, der fik sit helt eget præg. Ved periodens slutning må deres arbejder helt have domineret kirkerne, men renæssancen og barokken ryddede siden kraftigt ud i dem, så kun en mindre del af dem i dag er bevaret. De er dog stadig en væsentlig del af oplevelsen, når man besøger kirkerne.
Forfatteren, der som arkitekt har arbejdet med de danske middelalderkirker, har ud fra de karakteristiske ting, der er bevaret, og især de indskrifter, der har overlevet, forsøgt at tegne et billede af Cosmaternes indsats og betydning. Der er samtidig redegjort for de historiske og kirkepolitiske forhold, der var såvel baggrunden som betingelsen for deres kunst.
Bogen er samtidig tænkt som en rejsevejledning, der fortæller, hvor de vigtigste arbejder fra de cosmatiske værksteder kan findes.
Indholdsfortegnelse
DEN HISTORISKE BAGGRUND
Kirken og kirkebyggeriet i middelalderens Rom
COSMATERNES ARBEJDER I MIDDELALDERKIRKERNE
De middelalderlige kirkebygninger i Rom
Forudsætningerne for de cosmatiske udsmykninger
Udsmykningernes udvikling i cosmaterperioden
Magtsymbolerne i cosmaterkunsten
De cosmatiske familier og deres værksteder
COSMATERKIRKERNE
De vigtigste kirker i Rom med cosmaterarbejder
Andre cosmaterkirker, som er værd at se i Rom
Kirker uden for Rom med cosmaterarbejder
Pressen skrev
Rigmor Lovring - Kunstavisen
"En fantastisk håndbog indeholdende foruden de mange historiske oplysninger også plancher samt et katalog over cosmatarbejder i såvel Rom som i de omliggende byer."
Maria Fabricius Hansen - Dansk Kunsthistoriker Forening (www.kunsthistoriker.dk)
"Ib Lydholm prætenderer selvfølgelig på ingen måde at besvare alle spørgsmål om emnet, hvilket også ville være uforeneligt med bogens attraktive kortfattethed og overskuelighed. Den er et overordentlig nyttigt, tilgængeligt fundament, både for den almindeligt interesserede læser og for videre studier såvel hjemme i sofaen som på feltstudier i kirkerne i Rom og omegn."
Søren Brunbech - Lektørudtalelse
"Bogen er smukt trykt og med gode farveafbildninger."
"En fin bog om de smukke cosmatiske dekorationer man møder især i Roms middelalderlige kirker. Med sin vejviserdel vil den være oplagt at have med i rejsebagagen for de kunstinteresserede."
Errata
Billedtekst s. 162. Her skal stå S. Maria Maggiore (ikke S. Maria in Cosmedin)
Forlaget skriver:
24 maj 2022
En lysende stjerne på den faglitterære himmel er slukket
Søren Mogensen Larsen, redaktionschef på Aarhus Universitetsforlag, er gået bort efter længere tids sygdom. Han var en lysend…
18 maj 2022
Bogtorsdag 2. juni
Vær med, når Aarhus Universitetsforlag og Det Kgl. Bibliotek - Aarhus - fejrer månedens forfattere og nye bøger. 2. juni kl…
11 maj 2022
Tillykke til Else Roesdahl med Erik Westerby-prisen
Torsdag den 12. maj 2022 modtager Else Roesdahl, professor emeritus ved Aarhus Universitet, den største pris inden for arkæol…