Aarhus Universitetsforlag
Cover

Rejsen til det oprindelige folk

Knud Rasmussens 5. Thule-ekspedition

En del af fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

398 sider
Hardback
ISBN 978 87 7184 787 1

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Siden sin ungdom havde Knud Rasmussen drømt om at rejse tværs over Canada til Alaska og spidsen af Sibirien. Han ville finde ”det oprindelige folk”, som fra tidernes morgen havde vandret fra Canada og bosat sig i Grønland. I 1921 drog han sammen med sit team af inuitter og videnskabsmænd af sted på den 5. Thule-ekspedition, en 18.000 kilometer lang slæderejse, der først endte tre år senere.

Ingen af Rasmussens tidligere ekspeditioner kan måle sig med 5. Thule-ekspedition, hverken i forhold til tidsforbrug, berejste strækninger eller videnskabelige resultater. Undervejs indsamlede ekspeditionsdeltagerne mere end 20.000 genstande og et uhyre omfattende folkloristisk materiale. Begge dele har været banebrydende for studiet af inuitternes historie, religion og levevis og dannet grundlag for Nationalmuseets unikke samling om de arktiske kulturer.

I forbindelse med hundredåret for starten på 5. Thule-ekspedition fortæller Knud Michelsen i Rejsen til det oprindelige folk hele ekspeditionens historie og belyser den fra hidtil usete perspektiver. I såvel hjemlige som canadiske og amerikanske arkiver har han hentet en mængde nye oplysninger, blandt andet om hvordan Rasmussen blev hovedaktør i en konflikt mellem Danmark og Canada om suverænitet i Arktis. Desuden påviser Michelsen ekspeditionens store betydning for grønlandspolitikken og diskuterer de meget forskellige holdninger, som den nuværende generation af inuitter har til 5. Thule-ekspedition.

Hør Knud Michelsen fortælle om Rejsen til det oprindelige folk i forlagets podcastserie Fagbøger, der giver genlyd

Podcasten er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitetsforlag.

Pressen skrev

Jytte Kjær Schou, Historie-online
"En grundig, velunderbygget og velfortalt gennemgang af den 5. Thule-ekspeditions forhistorie, forløb og betydning sat ind i en bredere historisk og grønlandspolitisk ramme.

(...) Denne bog er et hovedværk om Knud Rasmussens største bedrift. Forfatteren, der i øvrigt er barnebarn af Knud Rasmussens søster, er seniorforsker ved Arktisk Institut og har skrevet flere bøger om Knud Rasmussen. Med fast grund i kilderne udfolder han historien om den omfattende ekspedition med indskudte analyser. Han er en glimrende formidler af det omfattende stof og integrerer de mange citater naturligt i teksten. Dertil kommer det indbydnede layout med mange relevante fotos og kort."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen