Aarhus Universitetsforlag
Cover

Radioverdener

Auditiv kultur, historie og arkiver

En del af fagområderne , , , og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

322 sider
Paperback
ISBN 978 87 7124 503 5

Redigeret af
, , og


Del:

Mere om bogen

Om bogen

I slutningen af det 20. århundrede troede de fleste, at radioen ville blive fortidens medium i kraft af web-mediets sejrsgang. Men i dag lever radioen i bedste velgående på nye præmisser, og den er med stor succes blevet integreret i det 21. århundredes digitale medieplatforme.

Radioverdener. Auditiv kultur, historie og arkiver består af en række nedslag i radioens sammensatte historie, som den har udfoldet sig i Danmark siden begyndelsen af det 20. århundrede. Tilsammen danner bidragene en anderledes kulturhistorie, der afdækker lydens og lytningens rolle i det moderne Danmark lige fra, hvordan radioen skabte nye musikalske og journalistiske genrer til, hvordan Danmarks Radio kom til at indtage en nøglerolle i et demokratisk samfund under store forandringer. Og - måske vigtigst af alt - afslører bogen, hvem der kan tage æren af at være den første dj, der præsenterede danskerne for The Beatles.

I denne indføring i Danmarks radiohistorie anlægger bogens forskere ikke kun et tilbageskuende blik. De udfolder også radioens rolle på det 21. århundredes digitale scene: Takket være podcasts og web-radio har vi ikke blot fået nye lyttevaner, vi har også fået adgang til mange af fortidens radioudsendelser og dermed til en helt ny og glemt del af vores kulturarv, hvis stemmer langt om længe er blevet tilgængelige. Både radioens nutid og dens fortid er forandret. Radioverdener. Auditiv kultur, historie og arkiver stiller skarpt på et medie, vi troede, vi kendte.

Indholdsfortegnelse

RADIOEN OG DEN MODERNE KULTUR

Højskole for folket. Danmarks Radio som forvalter af demokratisk oplysningsideologi i årene 1925-1965

Stedets lyd. Radioreportagen og den auditive grammatik

Mellem musik, litteratur og oplysning. Forslag til en radiogenretypologi for Statsradiofoniens udsendelser i mellemkrigstiden

Radiolytning og radiomagasiner. Idealer og realiteter i begyndelsen af 1930'erne

Insitutionelle stemmeidealer i Danmarks Radio

Hvad spillede de egentlig på P3 i januar 1963? 50 år med P3

PROGRAMANALYSER

Chicago-ballade. Viggo Clausen som radiofonisk formidler

Byggesten til en hitliste. Lytterhenvendelser og værtsroller i Det elektriske barometer

Danmarks Radio og ideen om det bedste sprog

Kendinger og jingler i radioen: Introduktion og analyser

RADIO OG DIGITALISERING

Den digitale radio: Tradition og fornyelse

Hvad er webradio? Fra digital radio til webradio

Det digitale kulturarvsarkiv: Medie og dispositiv

Arkiver og barrikader. Digitaliseringen af DR's radioarkiver i kulturhistorisk perspektiv

Jagten på radioudsendelser i digitale arkiver

Kulturarven og digitaliserinen: Et nationalt og europæisk perspektiv

Efterord: Dette er radioen!

Pressen skrev

IAN, Retorik Magasinet

"Radioverdener skal hyldes for at give radioen en central placering i kulturhistorien og for at give os adgang til den historie."

Anne Dalby, SNYK

"En antologi, som gennem i alt 17 kapitler formår ikke kun at give et tilbageskuende blik på radiohistorien, men som også, som citatet antyder, tør tage favntag med radiomediets nuværende rolle og dens fremtidige placering på det 21. århundredes digitale scene."

"Således er  Radioverdeners måske mest essentielle karaktertræk, at dens perspektiver bygger på faktisk radiofonisk materiale, altså historiske udsendelser."

Rasmus Cleve Christensen, Seismograf

"flere af bidragene [står] virkelig stærkt som enkeltlæsninger, og antologien fungerer som en god tekstsamling, der samlet set fører læseren ajour med dansk radioforskning, som den tager sig ud i alle sine variationer i 2015."

Eva Hvidt, Kristeligt Dagblad

"[...] indholdet er interessant, for radioens stemmer og musik har præget vores hverdag helt afgørende, siden den første danske udsendelse røg ud i æteren i 1922."

Iben Andreassen, RetorikMagasinet

"[…] Radioverdner  skal hyldes for at give radioen en central placering i kulturhistorien og for at give os adgang til den historie."

"Det er historien om radioens møde med tiden, kulturen og mennesket."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen