Radioverdener
Auditiv kultur, historie og arkiver
En del af fagområderne Historie, Informationsteknologi, Kulturhistorie, Kunst og æstetik og Litteratur
Redigeret af
Erik Granly Jensen,
Jacob Kreutzfeldt,
Morten Michelsen og
Erik Svendsen
Mere om bogen
Om bogen
I slutningen af det 20. århundrede troede de fleste, at radioen ville blive fortidens medium i kraft af web-mediets sejrsgang. Men i dag lever radioen i bedste velgående på nye præmisser, og den er med stor succes blevet integreret i det 21. århundredes digitale medieplatforme.
Radioverdener. Auditiv kultur, historie og arkiver består af en række nedslag i radioens sammensatte historie, som den har udfoldet sig i Danmark siden begyndelsen af det 20. århundrede. Tilsammen danner bidragene en anderledes kulturhistorie, der afdækker lydens og lytningens rolle i det moderne Danmark lige fra, hvordan radioen skabte nye musikalske og journalistiske genrer til, hvordan Danmarks Radio kom til at indtage en nøglerolle i et demokratisk samfund under store forandringer. Og - måske vigtigst af alt - afslører bogen, hvem der kan tage æren af at være den første dj, der præsenterede danskerne for The Beatles.
I denne indføring i Danmarks radiohistorie anlægger bogens forskere ikke kun et tilbageskuende blik. De udfolder også radioens rolle på det 21. århundredes digitale scene: Takket være podcasts og web-radio har vi ikke blot fået nye lyttevaner, vi har også fået adgang til mange af fortidens radioudsendelser og dermed til en helt ny og glemt del af vores kulturarv, hvis stemmer langt om længe er blevet tilgængelige. Både radioens nutid og dens fortid er forandret. Radioverdener. Auditiv kultur, historie og arkiver stiller skarpt på et medie, vi troede, vi kendte.
Indholdsfortegnelse
RADIOEN OG DEN MODERNE KULTUR
Højskole for folket. Danmarks Radio som forvalter af demokratisk oplysningsideologi i årene 1925-1965
Stedets lyd. Radioreportagen og den auditive grammatik
Mellem musik, litteratur og oplysning. Forslag til en radiogenretypologi for Statsradiofoniens udsendelser i mellemkrigstiden
Radiolytning og radiomagasiner. Idealer og realiteter i begyndelsen af 1930'erne
Insitutionelle stemmeidealer i Danmarks Radio
Hvad spillede de egentlig på P3 i januar 1963? 50 år med P3
PROGRAMANALYSER
Chicago-ballade. Viggo Clausen som radiofonisk formidler
Byggesten til en hitliste. Lytterhenvendelser og værtsroller i Det elektriske barometer
Danmarks Radio og ideen om det bedste sprog
Kendinger og jingler i radioen: Introduktion og analyser
RADIO OG DIGITALISERING
Den digitale radio: Tradition og fornyelse
Hvad er webradio? Fra digital radio til webradio
Det digitale kulturarvsarkiv: Medie og dispositiv
Arkiver og barrikader. Digitaliseringen af DR's radioarkiver i kulturhistorisk perspektiv
Jagten på radioudsendelser i digitale arkiver
Kulturarven og digitaliserinen: Et nationalt og europæisk perspektiv
Efterord: Dette er radioen!
Pressen skrev
IAN, Retorik Magasinet
"Radioverdener skal hyldes for at give radioen en central placering i kulturhistorien og for at give os adgang til den historie."
Anne Dalby, SNYK
"En antologi, som gennem i alt 17 kapitler formår ikke kun at give et tilbageskuende blik på radiohistorien, men som også, som citatet antyder, tør tage favntag med radiomediets nuværende rolle og dens fremtidige placering på det 21. århundredes digitale scene."
"Således er Radioverdeners måske mest essentielle karaktertræk, at dens perspektiver bygger på faktisk radiofonisk materiale, altså historiske udsendelser."
Rasmus Cleve Christensen, Seismograf
"flere af bidragene [står] virkelig stærkt som enkeltlæsninger, og antologien fungerer som en god tekstsamling, der samlet set fører læseren ajour med dansk radioforskning, som den tager sig ud i alle sine variationer i 2015."
Eva Hvidt, Kristeligt Dagblad
"[...] indholdet er interessant, for radioens stemmer og musik har præget vores hverdag helt afgørende, siden den første danske udsendelse røg ud i æteren i 1922."
Iben Andreassen, RetorikMagasinet
"[…] Radioverdner skal hyldes for at give radioen en central placering i kulturhistorien og for at give os adgang til den historie."
"Det er historien om radioens møde med tiden, kulturen og mennesket."
Netop udkommet
Forlaget skriver:
17 januar 2025
Forårets Bogtorsdage
I marts genoptager vi de månedlige Bogtorsdage i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek i Aarhus. Datoerne arrangementerne frem ti…
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…