Aarhus Universitetsforlag
Cover

På jagt efter søslangen

Galathea- ekspeditionen 1950-52

En del af fagområderne , , , og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

272 sider illustreret
Hardback
ISBN 978 87 7934 320 7

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

"Jeg tror paa Søslangen," udtalte den danske havforsker Anton F. Bruun i krigssommeren 1941 til den danske presse. At der måske levede enorme søslanger på bunden af verdens dybeste have, var en forførende tanke, der slutteligt sendte den anden Galathea-ekspedition Jorden rundt 1950-52.

På jagt efter søslangen er en videnskabshistorisk beretning om den storstilede Galathea-ekspedition, og bogen kommer tæt på de mennesker, der var med til at gøre Danmarks dengang dyreste og største videnskabelige ekspedition til en succes - både nationalt, politisk og videnskabeligt. Bogen byder på en fortløbende fortælling fra søslangens første medieoptræden i 1941 over forberedelserne, de politiske diskussioner, den konstante pengemangel, interne stridigheder, hverdagen på togtet og frem til heltemodtagelsen af 20.000 danskere i 1952. Den farverige beretning brydes af teoretiske afsnit om de videnskabelige resultater, og der trækkes linjer frem til Galathea 3-ekspeditionen. Forfatteren fokuserer i særlig grad på konsekvenserne af at knytte en selvstændig presseafdeling til sejladsen og giver et detaljeret billede af videnskabens rolle i det offentlige rum.

Søslangen fandt forskerne aldrig, og den udtjente sin rolle ved at skyde ekspeditionen i gang. Andre spektakulære dybhavsfund gav togtet dets videnskabelige betydning. Desuden blev Galathea-ekspeditionen undervejs et nationalt samlingspunkt, der i efterkrigstiden symboliserede en fælles dansk identitet bygget på viden og forskning.

Kristian Hvidtfelt Nielsen, f. 1968. Ph.d. og lektor ved Aarhus Universitet. Har arbejdet med videnskabs- og teknologihistorie, blandt andet på projektet Dansk Naturvidenskabs Hstorie. Interesserer sig for nyere videnskabshistorie samt formidling og forståelse af videnskab i en bredere offentlighed.

Pressen skrev

Søren Brunbech DBC lektørudtalelse

"Sproget er lettilgængeligt, og bogen er underholdende fortalt og rigt illustreret, [...]".

Bodil Wille Boisen Soranerbladet

"Bogen er meget oplysende og vældig underholdende (...)"

Frank Allan Rasmussen Historisk Tidsskrift

"Publikationen er...velillustreret, hvilket er sjældent inden for denne genre. Forfatteren har gjort sig stor umage med udvælgelsen af illustrationer, og det tjener ham til megen ære, at der eksempelvis er blevet plads til kortmateriale og til tegner Bo Bojesens fine arbejde. Ære tilkommer også bogens tilrettelæggelse, der holder en god stil i bogens layout med forskellige overskriftstyper og farver, der spiller op til både billed- og tekstsiden....en smuk og spændende bog...Den er et lysende eksempel på, at videnskabshistorie ikke behøver være kedelig."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen