Pensionatets kulturhistorie
Fællesskab, flirt og frikadeller
En del af serien Skrifter om Dansk Byhistorie (12) , og fagområdet Kulturhistorie
Mere om bogen
Om bogen
De udgjorde en særlig måde at bo og spise på, og man kunne finde dem i de fleste danske byer. Nogle var kun for mænd, andre kun for kvinder. I nogle sad høj som lav skulder ved skulder, i andre lukkede man ikke hvem som helst ind. De tilhører tiden før take away og frosne pizzaer. I 1960'erne, da vi flyttede i parcelhus og på kollegium, og vi fik kantiner og supermarkeder, gik de nedenom og hjem.
Pensionatets kulturhistorie. Fællesskab, flirt og frikadeller stiller skarpt på en overset og helt særlig måde at bo og spise på, som blomstrede op i midten af 1800-tallet, og som frem til Anden Verdenskrig levede i bedste velgående. Nogle af pensionaterne blev drevet som en storindustriel virksomhed, andre af en husmor, der havde dedikeret sit liv til at bespise et par af byens mange sultne sjæle. Men uanset størrelsen udgjorde pensionaterne et altafgørende fundament for mange af de danskere, der flyttede fra land til by for at arbejde, studere eller bare prøve lykken.
I dag virker pensionaternes særlige blanding af fællesskab, flirt og frikadeller umiddelbart gammeldags. Men med vores stigende fokus på bæredygtighed og minimering af ressourceforbrug kan vi måske alligevel blive inspireret af, hvordan pensionaterne udnyttede stordriftsfordele og samtidig formåede at give tusindvis af mennesker et hjem i byen.
Indholdsfortegnelse
Fra bonde til bymenneske
Gæstgiveriets grundlov
Pensionater for enhver smag
"Pensionatstandens amazonekorps"
Gudrun, Lis og Jørgen
Omkring middagsbordet
En 100 timers arbejdsuge
Hvile, hygge og god forplejning
Kernefamilien er førsteprioritet
Kollektive boformer
Fremtidens pensionat
Pressen skrev
Lise Garsdal, Politiken
"Pensionatets kulturhistorie fortælles med respekt og indlevelse af formidlingsvant museumsinspektør."
"som hendes veldokumenterede og meget levende beskrivelse af pensionatet som idé og praksis viser, er billedet af den sure værtinde, der spiser sine pensionærer af med usle levninger i lettere uhumske rammer, nok en figur, som filmen og litteraturen har researchet sig frem til på baggrund af virkelige historier, billedet nuanceres dog i høj grad, når man støver arkiverne grundigt igennem"
"Selv om Tapdrup har blik for de store samfundsmæssige linjer [...] er det bogens billeder og konkrete beretninger om dagens gang på pensionatet, der er de mest fascinerende."
Per Månson, lektørudtalelse
"Pensionaternes og pensionærernes historie bliver nu levendegjort i denne forbilledlige formidling."
"et smukt formidlet stykke forskning for menigmand"
Iben Vyff, Historisk Tidsskrift
"Hun er velformuleret og skarp og leverer en fremragende slutning på fortællingen om pensionaterne og på bogen som sådan. På disse sider bliver det tydeligt, hvordan udviklingen løber fra pensionaterne, som både teknologisk, mentalt og samfundsmæssigt blev overflødiggjort."
"Med en afslutning, der mere end antyder, at vi i fortiden kan finde inspiration til fremtiden, og med en opfordring til, at fortidens boformer og boligløsninger med fordel kunne være inspiration for fremtidens urbane rum, leverer MTM en flot finale."
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…