Aarhus Universitetsforlag
Cover

Passage 65

Besat kultur

En del af tidsskriftet Passage (65) og fagområdet


Udsolgt fra forlaget

{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

131 sider
Paperback
ISBN 978 87 7934 468 6

Redigeret af
, , og

Med bidrag af
, , , , , og


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Danmark er besat af besættelsen. Den store krise i midten af det 20. århundrede - og fortællingerne om den - har haft og har fortsat grundlæggende indflydelse på vores kulturkreds. Det gælder vores forståelse af politik og ikke mindst politiske konflikter. Det gælder på et mere filosofisk plan, hvor diktaturets barbari og Holocaust har givet et nyt perspektiv på menneskets og 'kultursamfundets' potentiale - på godt og især ondt. Og det gælder de forskellige måder, som besættelse og krig formidles i kunsten, i film, i musik, i erindringer og selvbiografier samt i fakta- og fiktionsfortællinger.

Passage 65 sætter fokus på kulturlivet under besættelsen 1940-45 af Danmark, samt på besættelsens og krigens rolle i efterkrigstidens kulturliv. Med store dele af Europa helt eller delvist besat af Tyskland, forandredes ikke blot økonomiske og personlige, men også kulturelle forhold radikalt. Hvilke kulturelle aftryk satte denne besættelsestid? Og hvordan reflekteres, arves og erindres besættelsen i eftertidens kunst og kultur?

De forskellige bidrag til Passage 65 søger at nuancere forståelsen af ikke bare kulturens rolle under besættelsen, men også af forskellige reaktioner på det kulturelle og ideologiske klima som konfrontationen med det nazistiske regime skabte både under krigen og i efterkrigsårene.

Indholdsfortegnelse

Besættelsens kulturliv

"Fuldtud korrekt og værdig Optræden"

At skrive fra torturbødlens stol

Læge i tyske koncentrationslejre

Alsangen 1940

Krigens lyd, krigens musik

Hal Kochs Jeg anklager Rigsdagen

Tilføjet til kurven

Gå til kassen