Passage 64
Revolution
En del af tidsskriftet Passage (64) og fagområdet Litteratur
Udsolgt fra forlaget
Redigeret af
Mads Anders Baggesgaard,
Jakob Ladegaard og
Jacob Lund
Med bidrag af
Michel Beaujour,
Maurice Blanchot,
Mikkel Bolt,
Birgit Eriksson,
Mikkel Birk Jespersen,
Jakob Ladegaard,
Hans Jacob Ohldieck,
Birgitte Pristed,
Mikkel Thorup og
Lev Trotskij
Mere om bogen
Om bogen
Revolutioner vender om. Ikke bare på sociale og politiske magtforhold, men også på tænkemåder og verdensbilleder - de måder, hvorpå vi beskriver og forstår os selv og vores plads i verden. Revolutioner er således ikke blot politiske, men tillige sproglige handlinger, som litteraturen måske kan deltage i på en særlig måde i kraft af dens sproglige nyskabelser og alternative synsvinkler, dens billeddannelser og flerdimensionelle repræsentationer af verden.
Passage 64 afdækker en række aspekter af litteraturens forhold til politiske revolutioner fra Den engelske revolution i 1688 til i dag, hvor det revolutionære potentiale kan være mere vanskeligt at få øje på. Revolutionen angiver ikke alene et politisk ideal (eller mareridt), men også en sekvens af årstal, som danner en matrice for vores forståelse af historien. Men revolutioner er ikke blot milepæle, der ændrer fremtiden, de forandrer også fortiden. For enhver revolution fortolker den forudgående historie og bidrager derved til at forme fremtidens historieskrivning. Litteraturen har uundgåeligt reflekteret og på større eller mindre afstand deltaget i disse kampe om at genskrive historien - og til tider også i forberedelsen af kommende begivenheder og forståelsen af dem.
Artiklernes analyser giver anledning til at diskutere en række relevante problematikker, herunder spørgsmål som: Afføder revolutioner nødvendigvis en ny litteratur og nye forfattere? Kan litteratur skabe revolution? Hvorfra, af hvem og hvordan skrives revolutionen og dens betydning?
Indholdsfortegnelse
Un-kinged himself
Utopiens grænser i Den amerikanske revolution
Frigørelsens poetik
Revolutionen, moderniteten og de mulige grænser
Litteraturen og revolutionen
En hardback-revolution?
Flugten ud af tiden
Hvad er revolutionær litteratur?
I maj
Kunst, kapitalisme, revolution og kommunisering
Pressen skrev
Anders Juhl Rasmussen Kristeligt Dagblad
"Det nye nummer har tema om revolution, og man må sige, at redaktionen gennemfører temaet med stor konsekvens"
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…