Aarhus Universitetsforlag
Cover

På pilgrimsfærd

1411

En del af serien 100 danmarkshistorier (74) , og fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider
Hardback
ISBN 978 87 7597 271 5

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Otte måneder før sin død udstedte Margrete 1. et gavebrev for sin sjæls frelse. Med en stor sum penge i bagagen sendte hun pilgrimme til over 50 helligsteder i ind- og udland som stedfortrædere for dronningen selv. Bod var en vigtig del af de tidlige valfarter, men snart søgte de rejsende også hjælp til helbredelse og aflad. Reformationen og oplysningstiden fnyste ad fænomenet og forsøgte at lukke lokale pilgrimsmål. Trods hårde beskyldninger om pseudokatolicisme og gakket naturspiritualitet er valfarten i dag blomstret op igen. Tusindvis af danskere sætter kursen mod middelalderlige destinationer som Santiago de Compostela og har føjet nye ruter til, fx Amarminoen og Camønoen.

Fat vandrestaven, når Martin Wangsgaard Jürgensen, redaktør ved Danmarks Kirker, beretter om pilgrimsfærdens danmarkshistorie.

Thomas Oldrup

IMG 8503

Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.

Thomas Oldrup

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Pressen skrev

Erik Bjerager, Kristeligt Dagblad
⭐⭐⭐⭐⭐
"På pilgrimsfærd er en uhyre velskrevet og indsigtsfuld bog om et af de store fænomener i middelalderen: pilgrimsvandringen, som er blevet genoplivet i vores tid i ny iklædning med destinationer herhjemme (...)

Bogen gør fremragende og på uhyre koncentreret vis rede for det hele, og den er en virkelig god og præcis indføring i pilgrimsvandringens historie og rolle i dag."

Henrik Tarp, Pilgrimmen
"Enhver der har været på vandring ad pilgrimsveje, det være sig i Danmark eller udlandet, bør læse denne bog. Den giver på en historisk og pædagogisk måde  indsigt i pilgrimsvandringen og valfartens historie"

Katrine Lester, Bogblogger.dk
"Martin Wangsgaard Jürgensen tager os igennem pilgrimsfærdens historie og perspektiverer den på fornemste vis i forhold til både den historiske, religiøse og geografiske kontekst. Jeg kendte slet ikke til de danske pilgrimsmål og er derfor blevet meget klogere af de kun 100 sider. Dertil kommer interessante refleksioner over de moderne pilgrimsvandringer som Camønoen og Hærvejen (...)"

Knud Meldgaard, Omnibus
❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Ole Schramm, Historie-online
"Bogen er læseværdig, interessant, spændende og overskuelig, og den formår at formidle en dybere forståelse af fænomenet valfart og pilgrimsfærd, emner, som kun er sporadisk behandlet i de store danmarkshistorier. Selv om der er mange opslag på nettet, kan bogen få stor betydning for mennesker, der i dag begiver sig til Compostella eller andre valfartsmål. Bogen er et godt sted at starte. Bogen er samtidig et vægtigt bidrag til at forstå mentaliteten i middelalderen, og bogens billeder supplerer teksten på bedste vis."

Lektørudtalelse, DBC
"Det er gedigen oplysning, godt formidlet og genuint interessant stof"

P1, Pilgrim - på rejse i troens univers
Podcast: "Pilgrim i møde med middelalderen"
11.02.2024

 

Tilføjet til kurven

Gå til kassen