Oplysning og tolerance
arv og aktualitet
En del af fagområderne Debat, Filosofi og etik og Religion
Mere om bogen
Om bogen
Oplysning og tolerance undersøger religiøsitetens tidligste spor fra homo sapiens og bevæger sig derfra op gennem historien - forbi hulemalerier, tempelarkitektur, verdensreligionernes opståen og oplysningstidens religionskritik for til sidst at ende i det 21. århundredes multireligiøse samfund og diskussionerne af religion og ytringsfrihed.
Efter at have været på retur i Vesten et par århundreder er religiøsiteten nemlig igen blevet en betydningsfuld faktor i samfundet. Det er sket gennem en bølge af New Age-bevægelser og ikke mindst en betydelig indvandring af befolkningsgrupper med ikkekristen kulturbaggrund, som har udviklet de vestlige samfund i en stadig mere multireligiøs retning.
Rune Engelbreth Larsen viser, hvorfor Vesten ikke nødvendigvis behøver stå fremmed over for det mulitkulturelle samfunds udfordringer, men er historisk rustet til at håndtere dem. Ikke på trods af, men på grund af den vesteuropæiske kulturarv - og dens centrale tolerancetradition.
Pressen skrev
Kjeld Holm Politiken
"En enorm viden og indsigt, som det ikke er lykkedes undertegnede at finde huller eller fejltolkninger i (...) en nødvendig bog, der trods sin viden og sit anliggende er skrevet neddæmpet og overraskende upolemisk. Den er i sig selv et tolerancens manifest. Overbevisende!"
Georg Metz Information
"Det kunne være så morsomt og berigende for alle parter, hvis de mest fremmedfjendtlige og islamistforskrækkede bare lige øjede i Rune Engelbreth Larsens bog. Der er nu ikke noget som oplysning. Det kan føre til mere tolerence."
Mikkel Thorup Det ny Clarté
"Med omfattende viden og overblik leverer bogen et nødvendigt indspark til en debat, der ofte degenererer til markskrigeri [..].
Med stor belæsthed og globalt udsyn gennemgår Engelbreth Larsen menneskehedens forhold til religion samt, hvorledes det flerreligiøse faktum er blevet besvaret, til tider med krig og undertrykkelse, men historisk set oftere med pragmatisme og tolerance."
Asger Brandt Kristeligt Dagblad
"Når samtidens ophidsede debat forekommer forvirret, skyldes det ikke mindst, at den nok føres med stor ihærdighed, men den historiske indsigt står sjældent mål med ihærdigheden. Netop derfor må man - uanset om man deler dens holdninger - velkomme Rune Engelbreth Larsens nye bog. Bogen bidrager nemlig betydeligt til en kvalificering af debatten, alene fordi dens indsigt i spørgsmålenes historiske baggrund så langt overstiger, hvad man sædvanligvis støder på blandt danske debattører."
Andreas Christensen, sognepræst, Dansk Kirketidende
"Myndigt og medinddragende bliver man som læser ført igennem en udvikling, som er både fascinerende og indlysende. Sproget er levende og argumentationen er mere piblende end sprudlende.
Jeg håber, bogen bliver læst af mange - den er et uundværligt bidrag til de alt for korte debatindlæg i aviserne til daglig om rummelighed. Den bør komme i opdaterede oplag og i en udviden udgave."
Niels Houkjær Berlingske Tidende
"Det er studiet af disse mangfoldige kilder, der er idehistorikerens vægtigste argument. Og det studium imponerer - uomgængeligt ved sin tyngde og fremlagt, som det er i bogen, med overlegen og dog stilfærdig sproglig argumentation. [...] Med Rune Engelbreth Larsens bog i hånden synes problemerne i den mulitkulturelle udvikling og den påståede religiøse intolerance (især knyttet til islam) i Vesten ikke uoverstigelige"
Hans Michelsen lektørudtalelse
"Det er lykkes for forfatteren at afdække de kulturhistoriske forudsætninger for de dilemmaer, vi står overfor i dag, og han viser, at det er reglen snarere end undtagelsen, at de forskellige religioner kan leve fredeligt side om side. En bog med at spændende tema, som ikke er så let at læse endda. En idehistorisk ballast vil være en fordel for læseren."
Ole Thyssen Weekendavisen
"Engelbreth opstiller en 'tværgående' tolerance, som hverken skal ekskludere eller favorisere bestemte religioner."
Lars Andreassen Højskolebladet
"Både underholdende og intellektuelt stimulerende læsning... Man bliver både klogere og mere optimistisk af at læse Oplysning og tolerence."
Eigil Nielsen Arbejderen
"Bogen 'Oplysning og tolerance' er en bog, der levende belyser, hvorledes vi i vor tolerance i nutidens samfund kan bygge på en historisk arv."
Stefan M. Rasmussen HUMavisen
"Rune Engelbreth Larsen viser, hvorfor Vesten ikke nødvendigvis behøver stå fremmed over for det multikulturelle samfunds udfordringer, men er historisk rustet til at håndtere dem."
Forlaget skriver:
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…
4 september 2024
Efterårets første Bogtorsdag d. 12. september
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste nye udgivelser til sæ…
3 september 2024
Efterårets Bogtorsdage
Efterårets Bogtorsdage Så er vi klar med datoerne for efterårets Bogtorsdage. Hver anden torsdag i hver måned kan du komme n…