Aarhus Universitetsforlag
Cover

Også andre hensyn 2

Dansk ligestillingshistorie 1915-1953

En del af fagområderne og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

199 sider
Hardback
ISBN 978 87 7124 909 5

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Den 5. juni 1915 blev Danmark moderne. Mellem 12.000 og 20.000 kvinder marcherede gennem hovedstaden for at fejre, at de havde fået valgret, og at ligestilling skulle være den nye målestok for dansk demokrati.

Ligestillingen mellem mænd og kvinder blev den dato skrevet ind i grundloven. Det skulle være det princip, som fremtidens Danmark skulle bygges op om. Og allerede i tiåret fra 1915 til 1925 vedtog de danske politikere ambitiøse reformer for at gøre drøm til virkelighed: Kvinder opnåede lige løn- og ansættelsesvilkår i den offentlige sektor, og i ægteskabet fik de samme rettigheder som manden.

Men lighed for loven førte ikke altid til reel lighed. Såvel i Danmark som i resten af verden var kampen for ligestilling langtfra afsluttet. På den internationale scene satte førende danske feminister markante fingeraftryk på FN's epokegørende ligestillingspolitik, og på hjemmefronten opfordrede medlemmer af Dansk Kvindesamfund i 1946 til, at kvinder blev arveberettiget til den danske trone. Deres indsats medvirkede til en ny revision af grundloven i 1953, og det er dem, vi kan takke for, at Margrethe 2. i 1972 kunne udråbes som landets dronning.

Det er denne banebrydende epoke fra 1915 til 1953, som bind 2 i Dansk ligestillingshistorie undersøger. - Fire årtier, hvor den første generation af kvindelige politikere trods deres ringe antal fik stor betydning for udviklingen af det ligestillingsdanmark, vi kender i dag.

Indholdsfortegnelse

Den store ligestillingspolitiske skiftedag - 5. juni 1915

Det første valg 1918

Lighed for loven 1919-1925

Nye ligestillingspolitiske standarder 1945-1953

 

Pressen skrev

Preben Etwill, Historie-online

"Det er lykkedes Jytte Larsen på et solidt empirisk grundlag, at give en grundig gennemgang af dansk ligestillingshistorie i denne brydningstid. Rigtig mange af de temaer, der dengang blev diskuteret, er stadig centrale i dagens kvindepolitiske kamp. Med disse ord skal bogen anbefales Historie-onlines læsere - også til den mandlige del af læserskaren."

 Tim Knudsen, Kristeligt Dagblad

"...informativ og uomgængelig inden for emneområdet."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen