Aarhus Universitetsforlag
Cover

Ny Idéhistorie

Slagmark 67

En del af tidsskriftet Slagmark (67) og fagområdet


Udsolgt fra forlaget
{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

180 sider
Paperback
ISBN 978 87 91041 87 7

Redigeret af
og

Med bidrag af
, , , , , og


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Studiet af idéhistorien i alle dens afskygninger forudsætter en bred metodologisk baggrund. Netop det faktum har ofte været fremhævet som både idéhistoriens force og dens svaghed. Dén idéhistoriske metode findes ikke. Tilgangene er mange og findes i alle afskygninger fra de tekstnært historiske til de filosofisk analyserende. Tilgange er godt diskussionsstof. Den afvæbnende sætning: "Du har din måde, og jeg har min", er sjældent en sætning der beundres af fagfolk, uanset om emnet måtte være kunsten at lægge tagsten eller at omskrive en artikel. Har du et emne kært ligger striden om hvordan aldrig langt borte.

Slagmark nr. 67 handler om de mange veje idéhistorien har betrådt og de mange mulige forgreninger det i dag er muligt at bevæge sig ud af. Gennem årene har Slagmark udgivet en række temanumre (Begrebshistorie, Quentin Skinner, Dansk Idéhistorie) der alle har behandlet individuelle tilgange til studiet af tanker i historien. Med dette nummer vil vi gerne vise at idéhistorien som disciplin aldrig udmærker sig ved eksistensen af en enkelt uniform tilgang - til trods for gentagne forsøg på at gennemføre netop det. Nummeret indeholder en række originale bidrag fra David Dunér, Mikkel Thorup og Frank Beck Lassen men også tre artikler af Roger Chartier, Mark Bevir og David Armitage som vi har fundet relevante at bringe i dansk oversættelse.

Intermezzo indeholder denne gang artiklen "Dannelse af liv - Johan Friedrich Blumenbach og forplantningsspørgsmålet i Oplysningstidens livsvidenskaber" af Christoffer Basse Eriksen

Indholdsfortegnelse

Afselvfølgeliggørelse - Idéhistoriens raison d'etre

Historien - eller om at læse tiden

Den kognitiva vändningen

Taget ud af sammenhæng - Om kontekst i idéhistorie

Kontekstualisme - Fra modernistisk metode til post-analytisk historicisme?

Hvad er den store idé? - Intellektuel historie og longue durée

Dannelse af liv - Johann Friedrich Blumenbach og forplantningsspørgsmålet i Oplysningtidens livsvidenskaber

 

Tilføjet til kurven

Gå til kassen