Aarhus Universitetsforlag
Cover

Når musikken fortæller

En koncertfører til 75 klassiske værker

En del af fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

326 sider
Hardback
ISBN 978 87 7219 435 6

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Den russiske komponist Nikolaj Rimskij-Korsakov forvandler i Scheherazade sultanens hustru til en soloviolin, der tryllebinder den hævnlystne ægtemand med 1001 nats eventyr. Hans landsmand, Modest Musorgskij, inviterer med fantasifuld musik lytterne til en kunstudstilling i Udstillingsbilleder. Franske Hector Berlioz maler med hele symfoniorkestrets farvepalet, når han i Symphonie fantastique fortæller, hvordan en kunstner bliver ulykkeligt forelsket, tager opium i fortvivlelse og siden med grotesk marchmusik bliver en hallucineret tilskuer til sin egen henrettelse.

I Når musikken fortæller guider Leif Balthzersen lytteren og læseren igennem 75 klassiske værker og sørger for en endnu større musikoplevelse i koncertsalen eller derhjemme. Udvalget strækker sig over 200 år af musikhistorien – fra forårets fuglekvidder i Antonio Vivaldis udødelige violinkoncerter De fire årstider over Bedřich Smetanas strømmende flod i tonedigtet Moldau til George Gershwins jazzede oplevelser i En amerikaner i Paris.

Leif V.S. Balthzersen er mag.art. i musikvidenskab og tidligere musikchef for Sønderjyllands Symfoniorkester og Aarhus Symfoniorkester og har udgivet bøger om Mozarts operaer og Richard Strauss’ orkesterværker. Han er en efterspurgt foredragsholder på Folkeuniversitetet og højskoler samt i oplysningsforbund over hele landet og har arbejdet med musikformidling i over 30 år.

Hør Leif V.S. Balthzersen fortælle om Når musikken fortæller i forlagets podcastserie Fagbøger, der giver genlyd

Lyt også til de to specialafsnit, hvor Leif V.S. Balthzersen præsenterer De fire årstider og det betagende værk Udstillingsbilleder.

Podcasten er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitetsforlag.

Pressen skrev

Henrik Friis, Politiken
"Leif V. S. Balthzersen har skrevet noget så gammeldags som en koncertfører om tankerne bag komponisternes værker. Det er let og levende formidlet.

I gamle dage havde man et væld af koncertførere, som kunne hjælpe med baggrundsviden. (...) Den aarhusianske musikhistoriker Leif V.S. Balthzersen har gjort et nyt forsøg i den traditionelle genre, og det er han rigtig god til.

(...) Balthzersen skriver levende og let om alt fra Vivaldis digte til Gershwins brug af bilhorn på en nøgtern måde, hvor de fleste vil kunne være med.

(...) Balthzersen er grundig og kyndig, og når overraskende vidt omkring på et par sider om et værk."

Lektørudtalelse, DBC
"Denne koncertfører kan give alle musiklyttere en hjælp til at høre og opdage forskellige forløb i musikstykkerne.

(...) Lettilgængelig og inspirerende koncertfører for alle, der interesserer sig for klassisk musik. Alle kan være med, når Leif V.S. Balthzersen udfolder og forklarer musikstykkernes elementer og forløb."

Ulla Strømberg, Kulturkupeen
"Før nettet og googles fødsel var mine operaførere og balletførere livsnødvendig litteratur både før og efter et teaterbesøg. Nettet har dog gjort mange ting nemmere. Alligevel er det dejligt, at der stadig er folk som Leif V. S. Balthzersen, der orker at skrive en koncertfører i bogform – på papir. Tusind tak (...) "Når musikken fortæller" er bevidst begrænset til de "fortællende" værker, dvs. den såkaldte programmusik. I indledningen forklares begrebet meget down to earth.

Balthzersen er en god pædagog, der uden at bruge for mange fagudtryk næste får delt 3-400 års klassisk musikhistorie ind i to modpoler: den fortællende musik, der relaterer sig til "billeder", dvs. programmusik, som gerne må få nogle ord med på vejen allerede inden selve koncertoplevelsen og heroverfor den musik, som eksisterer i egen musikalske ret og begrebsverden."

Søren Schou, PubliMus
"Når musikken fortæller rummer flere af den slags subtile analyser, og den giver appetit på endnu mere. Hertil kommer, at valget af analyserede værker er gennemtænkt. Ikke alt er med, men meget er, og bogen giver sin læser noget at tænke over. 

(...) Med sit rige eksempelmateriale, hentet fra mange perioder, vil bogen utvivlsomt kunne fungere i en pædagogisk eller musikhistorisk sammenhæng."

Ole Straarup, Musik og anmeldelser - olestraarupmusik.dk 
"Ved at læse og lytte med ”Når musikken fortæller” får man både musikhistorie, biografisk orientering om komponisterne, gode sidehistorier og værkgennemgange, som på forskellig vis sætter bogens titel i spil. Balthzersens sprog udstråler stor glæde for musikken og har samtidig en faglig nøgternhed med, som styrer begejstringsniveauet. Der er renset for nyere slang, cool eller fedt er ikke med. Anprisningen af musikalsk skønhed og drama er klassisk begejstret. 

(…) Læser man videre i dette og andre afsnit i bogen, vil man møde denne skønsomme blanding af fortællebilleder og fagterminologi. På mange måder ganske traditionelt, men så sandelig også lærerigt i både musikfaglig og oplevelsesmæssig forstand. 

(…) Bogen står på traditionens grund, alene qua sin undertitel ”Koncertfører”. Men Leif V.S. Balthzersen kan så meget og formidler så godt, at bogens tekst, helt uden nodeeksempler, netop bliver en støtte til og en forøgelse af lytteoplevelsen."

Gregers Dirckinck-Holmfeld, gregersDH
"Forfatteren til bogen ’Når musikken fortæller’ har fået den idé at beskrive 75 klassiske værker, der indeholder fortællinger. Han er trænet foredragsholder og ved, hvad der tæller hos publikum, når han skal forklare musik.

(...) FORFATTEREN går grundigt til værks, skriver godt og kommer omkring kringlede veje, når han f.eks. fortæller om Hector Berlioz og hans ’Symphonie fantastique’, der ikke for ingenting har undertitlen ’Episode fra en kunstners liv’. Det er musikalsk bekendelseslitteratur, livs og tidsskildring med spring til dette og hint i hans hoved og nodepen. Der er en skrækvisioner som ’March til skafottet’ og en ’Drøm om en heksesabbat’. Vi får en masse at vide om hvordan og hvorfor."

P2, Morgenmusik
Radioudsendelse: "Tirsdag den 7. dec. 2021"
07.12.2021

Tilføjet til kurven

Gå til kassen