Det mørke kontinent?
Afrikabilleder i europæiske fortællinger om Congo
En del af fagområderne Historie og Litteratur
Mere om bogen
Om bogen
Afrika - en uhyrlig verdensdel, hvor blodet flyder fra de afhuggede lemmer, og hvor dyriskhed, had, irrationalitet og perversiteter florerer. Eller hvad? Denne bog beskriver Europas billeder af Afrika og fortæller, hvordan forestillingen om Det Mørke Kontinent er blevet konstrueret i rejseberetninger, vidnesbyrd, reportager og romaner om Congo. Og det var ikke kun den koloniale propagande, der skabte mareridtet. Også Congo-reformbevægelsen, den første internationale menneskerettighedsbevægelse, dyrkede rædselsfortællingerne - som stadig dominerer.
Bogen krydsforhører en række tekster og forfattere - fra Stanleys og dr. Livingstones rejseberetninger og Conrads Heart of Darkness over Hergés Tintin til nyere dansk og international Congo-litteratur. Med disse vidnesbyrd som baggrund foreslår Det mørke kontinent, at den vestlige verdens holdninger til Afrika - hvad angår bl.a. frihandel, deltagelse, nødhjælp og intervention - har litteraturhistoriske forudsætninger i fortællinger og fortælleformer, der siden 1870 har udviklet sig på globaliseringens og nye mediers betingelser.
Pressen skrev
Jakob Levinsen Jyllands-Posten
"...vedkommende, velformuleret og til tider sågar - emnets blodige karakter taget i betragtning - overraskende vittigt. Endda har Aarhus Universitetsforlag udgivet den i pragtfuldt udstyr med et mylder af ofte grusomme og groteske billeder."
Martin Zerlang Passage 64
"Bogen er stor som en landrover, og jeg kan kun opfordre til, at man sætter sig ind i den."
Johnny Flentø (Danmarks ambassadør i Mozambique) og Anita Nag (antropolog bosiddende i Afrika) Udvikling
"Kan varmt anbefales til alle, der interesserer sig for Europas forhold til Afrika...Som en erfaren juvelér analyserer forfatteren med lup og sikkert håndelag en række litterære ædelstene, der er bragt ud af Congo gennem de seneste 150 år... Bogen bidrager værdifuldt til forståelsen af de værker, der mere end noget andet har formet europæeres opfattelse af Afrika og dannet skole for efterfølgende fremstillinger. Den diskussion er relevant og god at få forstand af, fordi Afrika fortsat ofte fremstilles til formålet så at sige. For det andet har Frits Andersen noget på hjertet, som rækker ud over selve litteraturanalysen. Han bruger den til noget nyt."
Klaus Wivel Weekendavisen
"Frits Andersens bog er overbevisende, storslået, vidtfavnende og rigt illustreret og burde oversættes, så den kan studeres internationalt."
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…