Musikken imellem noderne
Swing i klassisk musik
En del af fagområdet Musik
Mere om bogen
Om bogen
"Ned med giganterne!" lyder opfordringen i Musikken imellem noderne. Swing i klassisk musik: Vi er ved at kvæle den klassiske musik i lutter forskrækket respekt for de store komponister. Men overleverede nodetekster er ikke uantastelige genistreger.
Det mener Ulrik Spang-Hanssen, organist, jazzmusiker og professor ved Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus. Han har ikke meget tilovers for berøringsangste opførelser af de klassiske værker: Musik skal få sjælen til at vælde op fra fodsålerne og hjertet til at hamre. Men hvordan kan musik fra længst svundne tider igen blive levende og vedkommende?
Svaret kommer fra en uventet kant. Spang-Hanssen bruger sin egen musikerpraksis, skeler til gamle skrifter om musikfremførelse og lytter til indspilninger fra det 20. århundredes mangfoldige stilarter ─ alt fra jazz og hiphop til ungarsk folkemusik og flamenco. Med takten slået an udvikler han gennem bogen en teori om musikalske arketyper, som han tager med på en rejse baglæns ind i den klassiske musik.
Indholdsfortegnelse
Optakt
Den nogenlunde velorienterede musiker
Den musikalske arketype ─ tilfældighed eller overlevering?
Notationen og rytmerne
Swingbegrebet
Det dobbelt-forsvundne swing
Und Walzen Umatum...
Uden for grammofonens rækkevidde
A Strict, Even Beat
The Czerny Swing
Om væsentligt og uvæsentligt
Hvor frit er egentlig frit?
The Inégales Long-Jam
Den Hellige Augustin og den lodrette samtidighed
Udledning
Litteratur
Pressen skrev
Poul Flou Pedersen, lektørudtalelse
"Væsentlig og vægtig bog om især klassisk musik. Den henvender sig til alle musikinteresserede."
"Ulrik Spang-Hansens veloplagte bog kan finde interesserede læsere på alle hovedbiblioteker, ligesom den bør anskaffes på alle uddannelsesbiblioteker, der understøtter faget musik."
Lars Brix Nielsen, Weekendavisen
"Forfatteren gennemgår med indsigt og formidlingsevne, hvordan man håndterer den udfordring inden for andre genrer som spillemandsmusik, jazz, flamenco, tango og cubansk musik."
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…