Aarhus Universitetsforlag
Cover

Modstand

1945

En del af serien 100 danmarkshistorier (32) og fagområdet


Tilgængelige e-bogs-formater: PDF, EPUB

{{variant.title}}: {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}}{{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider rigt ill.
Hardback
ISBN 978 87 7219 046 4

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

De fem forbandede år 1940-1945. Stærke ord og en kamp, der under besættelsen i Danmark stod mellem de gode og de onde. Mellem danskerne og tyskerne. Heltene var de modstandsfolk, der især fra august 1943 kæmpede mod tyskerne. Målet med modstanden var naturligvis Danmarks befrielse. Det sagde de i hvert fald. Men kradser man i overfladen, var motiverne og ikke mindst planerne for efterkrigstiden meget forskellige. Nogle ønskede bare at vende tilbage til tilstandene før krigen. Andre ønskede et nyt og mere moralsk Danmark, mens atter andre ønskede dramatiske forandringer. Måske endda en revolution. Det frygtede de etablerede politikere, og derfor blev mange politikere modstandens modstandere.

Niels Wium Olesen, lektor i historie ved Aarhus Universitet, gør modstand mod mytologiseringer af Anden Verdenskrig.

Peter Bejder

Peter

Historiker med tillægsuddannelsen fra Danmarks Journalisthøjskole. Peter er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder primært med projektet “100 danmarkshistorier”, der ud over bogudgivelser indbefatter videnspredning gennem en række partnere. Før ansættelsen på forlaget har han i over 25 år levet af at undervise, redigere og skrive fagbøger, undervisningsmateriale og rejseguides.

Peter Bejder

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

pb@unipress.au.dk

Pressen skrev

Katrine Lester, bogblogger.dk

"Niels Wium Olesen er den kompetente forfatter, der tør sætte skarpt på de store forskelle der faktisk var internt i modtandsbevægelsen – og især på forskellene i hvad man ønskede skulle ske, når nazisterne havde forladt landet. 

 

Olesen viser kyndigt, at de politiske fronter ændrede sig i takt med krigslykken, men også at centrale aktører allerede tidligt begyndte at forberede sig på situationen efter krigen. Skulle man se mod øst eller vest? Mod kommunismen eller mod de vestlige demokratier? Det var ikke givet, at Danmark blev frit uden blodig kamp, og det var bestemt heller ikke givet, at danskerne efter krigen igen ville stemme på de gamle magtpartier – dem, der stod bag samarbejdspolitikken. Tværtimod, kan man sige. 

Modstand er velskrevet og et interessant indblik i en del af modstandens historie, som vi ikke taler så meget om, og er derfor anbefalelsesværdig for alle, der interesserer sig for 2. verdenskrig og for Danmarks nyere politiske historie. Og ja, vi kan faktisk godt tåle endnu en bog om besættelsen, især når den er så saglig og faglig, og tager et lidt overset emne op."

Historiske Dage 2020. Magasin. Februar-marts
“Hvor var du?"

Bogmagasinet
Artikel: "Nye nuancer i det sort-hvide billede af Besættelsen”
29.02.2020

Presserum

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

 

Forside (jpeg)

Download pressemeddelelse (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen