Aarhus Universitetsforlag
Cover

Moderne dannelse

Goethes Wilhelm Meister og dannelsesromanens aktualitet

En del af fagområderne , , , og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

308 sider
Paperback
ISBN 978 87 7124 120 4

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Da Goethe i 1795-1796 udgav Wilhelm Meisters Læreår, blev det også begyndelsen på en helt ny litterær genre. Dannelsesromanen blev op igennem 1800-tallet en af de mest populære og benyttede fortællemåder, da den gav rum til, at et individ i en politisk, økonomisk og social brydningstid selv kunne udvikle sin identitet, lære af sine fejltagelser og forme sine æstetiske fornemmelser.

Netop af den grund er Goethes roman aktuel i dag, selvom dannelse ikke længere er en snæver beskrivelse af, at man mestrer finkulturel konversation, har læst sine støvede klassikere og uden sved på panden bøjer latinske verber. Wilhelm Meisters Læreår og hele genren er relevant, fordi vi også skal danne os socialt, kulturelt, demokratisk samt ikke mindst digitalt, og fordi Goethes roman stiller de samme spørgsmål, som vi gør, om menneskets vilkår i en verden med få faste holdepunkter.

Moderne dannelse. Goethes Wilhelm Meister og dannelsesromanens aktualitet belyser genrens begyndelse, udvikling og genkomst i det 21. århundrede med udgangspunkt i den mest kanoniserede af alle dannelsesromaner. På den måde står det efterhånden frem, hvordan Wilhelm Meisters Læreår og i bredere forstand dannelsesromanen på én gang afprøver, udfolder og selv er med til at definere, hvad dannelse kan være, ikke bare i slutningen af det 18., men også i begyndelsen af det 21. århundrede.

Pressen skrev

Anders Engberg-Pedersen, Weekendavisen

"overraskende godt"

"Skulle nogen i øvrigt være i tvivl om, hvordan man skriver faglitteratur klart og pointeret, har vi her et skoleeksempel."

Tina Schmidt, lektørudtalelse

"Velskrevet akademisk redegørelse og problematisering af dannelsesbegrebet, samt et forsvar for dets aktualitet."

Bo Hakon Jørgensen, Kristeligt Dagblad

"for den, der kender Wilhelm Meisters læreår er det uhyre interessante problemstillinger, Eriksson bringer frem."

"Undervejs i diskussionerne af de forskellige holdninger til romanen viser Eriksson stor indsigt i de historiske forhold, og man forstår, at samtidens diskussion virkelig har tråde til nutidens debat om dannelse."

"Læs hans roman [Wilhelm Meisters læreår]og læs hendes udfordrende bog"

Tilføjet til kurven

Gå til kassen