Mikkel Hindhede
og kampen om danskernes kost
Mere om bogen
Om bogen
Der var engang, hvor de fleste sværgede til solide måltider med sovs, kartofler og masser af kød som forudsætning for livskraft og styrke. ”Fleisch macht Fleisch”, sagde tyskerne, og danskerne fulgte trop. Derfor havde mange herhjemme også svært ved at tage den uortodokse læge og ernæringsekspert Mikkel Hindhede (1862-1945) seriøst, da han i 1906 fremsatte sine radikale ideer om danskernes madvaner.
Som barn af et nøjsomt vestjysk bondehjem vidste han af egen erfaring, at selv en hårdt arbejdende mand kunne leve udmærket på en simpel kost af groft brød, grønsager og grød. Det var tilmed meget billigere. Han foreslog mindre kød, sukker og hvidt mel; han foreslog endda, at man spiste sine havregryn rå, og blev til grin i det ganske land. Men Hindhede har fået ret i næsten alle sine synspunkter, og i dag vender kostpyramiden faktisk den vej, han i sin tid anbefalede. Sagen er ikke længere bøf, hverken af klima- eller sundhedshensyn. Til gengæld er det hipt at hoppe på cyklen, som Hindhede også yndede som én af de første i Danmark.
Mikkel Hindhede og kampen om danskernes kost følger over et halvt århundrede Hindhedes arbejde for at forbedre folkesundheden. Med inspiration fra den livsreformbevægelse, som skyllede ind over Vesten fra omkring 1890, ydede Hindhede en pionerindsats for det, han selv beskrev som livslykke gennem livsstil og ernæring. Sideløbende hører vi om alle de kollegiale kontroverser, Hindhedes syn på alkohol, spørgsmålet om smør eller margarine, cykelløbet mellem Bøffen og Bananen og om Hindhedes gennemslagskraft og betydning i samtid og nutid.
Indholdsfortegnelse
Læseprøve
Pressen skrev
Arne Hardis, Weekendavisen
”Bogen er så god, fordi den genindsætter Hindhede i hans betydende rolle for ernærings-kampen, og fordi hans indsats også handler om vor egen tid. Kampen om føden, kampen om kroppen er et evigt genkommende tema, og i dag voldsomt aktualiseret af klimaudfordringerne.
Halse og Henschen understreger, at deres ambition ikke er at give et bud på den bedste ernæring, men derimod at indskrive Mikkel Hindhedes stræben efter lykken i dens kulturhistoriske sammenhæng. Og selv om polemikeren, aktivisten og forskerens Hindhedes liv virkelig er underholdende i ordets allerbedste mening, så er det den kulturhistoriske sammenhæng, der for alvor gør bogen interessant."
Jytte Kjær Schou, litteratursiden.dk
"et fascinerende billede af en enestående institution i dansk ernærings- og kulturhistorie og en forsker med et internationalt ry."
"Bogen er meget velskrevet og velillustreret, og den er især værdifuld, fordi den ikke nøjes med at give Hindhede en velfortjent renaissance, men også fordi den giver et godt indtryk af livsreformbevægelsen med dens store, brede netværk af talrige kulturelle reformtanker på alle livets områder med sund kost som den røde tråd."
Bogsyn.dk
"Man kan kun begejstres over en bog, der på fremragende vis fortæller om de visioner for fremtiden, som Mikkel Hindhede allerede dengang i begyndelsen af forrige århundrede havde om muligheden for og måske ligefrem nødvendigheden af, at folk begyndte at spise mere groft, enkelt og fedtfattigt."
"En særdeles interessant, vedkommende og oplysende bog."
Knud Meldgaard, Omnibus
"Denne bog er altså en bog, der burde være den nye ernæringsrigtige 'Køkkenbibel' i ethvert hjem, hvor fornuften stadig råder, og hvor familien, unge og/eller gamle, sætter pris på almen, solid information..."
"...Hindhedes bog er den oplagte gaveidé til og fra de familier, der stadig kerer sig om deres egen og andre families sundhed og velbefindende."
[seks hjerter]
Anette Harbech Olesen, MAD for LIVET
"Bogen om Hindhede er susende GOD."
Ole Sonne, Dansk Medicinhistorisk årbog 2020
"Interesserer man sig for ernæring og kost, for forskningspolitik eller -metoder, måske blot for interaktionen mellem mennesker af forskellig observans eller forskellig levevis, er dette en anbefalelsesværdig bog. Den er velskrevet og en fornøjelse at læse."
DR2
Dokumentar: "Kroppen er mit tempel"
09.09.2020
Weekendavisen
Kronik: "Et sundt og lykkeligt folk" af Sven Halse og Daniel Henschen
10.01.2020
Ugebladet Skanderborg
Artikel: "'Doktor Hundeæde', alias Mikkel Hindhede, fik ret" af Anette Bonde
21.01.2020
Kristeligt Dagblad
Artikel: "'Den danske læge, hvis kostråd var forud for sin tid" af Søren Rosenberg Pedersen
08.02.2020
Jyllands-Posten
Artikel: "Bonderøven fik ret: Sagen er ikke bøf, men masser af grønne sager" af Tina Bryld
23.02.2020
Omnibus
Artikel: "Mens sana in Corpo - Profeter er sjældent agtede i deres eget land" af Knud Meldgaard
24.02.2020
Omnibus
Artikel: "Det ville have glædet Mikkel Hindhede"
02.03.2020
Presserum
I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…