Middelalderisme i dansk romantisk litteratur
En del af fagområderne Historie, Kulturhistorie, Kunst og æstetik og Litteratur
Mere om bogen
Om bogen
Mellem 1750 og 1850 genopdagede danske forfattere den nordiske middelalder, dens historie, kultur og litteratur, og de genfortolkede den i en ny tids ånd. Med inspiration fra Saxos Danmarkskrønike, den norrøne digtning og folkeviserne skabte digtere som Ewald, Oehlenschläger og Ingemann værker, der kom til at definere romantikken i Danmark.
Drømmen om middelalderen blev en fællesnævner for dansk litteratur frem til midten af det 19. århundrede. For nogle var den forestillede middelalder en anledning til at fantasere om eventyr, heltedåd og romantisk kærlighed, mens andre gendigtede den som en storhedstid, der kunne dyrkes som en kilde til national stolthed og til oprejsning af folkeånden.
Bogen er den første samlede fremstilling af middelalderisme – dvs. genfortolkning af middelalderen – i dansk romantisk litteratur. Den viser, hvordan et kosmopolitisk København blev centrum for en ny middelalderfascination, der bredte sig til resten af Europa, og som i vores egen tid giver genlyd i romaner, film og tv-serier om perioden.
Hør Lis Møller fortælle om Middelalderisme i dansk romantisk litteratur i forlagets podcastserie Fagbøger, der giver genlyd.
Podcasten er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitetsforlag.
Indholdsfortegnelse
Læseprøve
Pressen skrev
Thomas Bredsdorff, Politiken
❤️❤️❤️❤️❤️
”[E]t mønstereksempel på humanistisk forskning, stofmættet, grundig, med en overordnet tese – og en dygtig redaktør – som holder sammen på de mange bidrag. En milepæl i dansk litteraturforskning."
Kristian Ditlev Jensen, Weekendavisen
”Vores tanker om middelalderen stammer i store træk fra romantikken i 1800-tallet. Fem danske litteraturforskere fortæller, hvordan den særlige disciplin – at genfinde og genskabe middelalderen – blev udfoldet i den danske litteratur. Resultatet er imponerende.”
Claus Møller Jørgensen, Historie-online.dk
"Der er meget nyt i fremstillingen, i hvert fald for denne anmelder. Vellykket er efter min mening også det gennemgående blik for de transnationale aspekter af middelalderismen. (...) bogen er velskrevet hele vejen igennem."
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…