Aarhus Universitetsforlag
Cover

Længsel

Lundbye og Kierkegaard

En del af fagområderne , , og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price}} {{variant.price}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price}}

268 sider rigt illustreret
Hardback
ISBN 978 87 7124 111 2

Af
, og


Del:

Mere om bogen

Om bogen

I de sidste ti år af sit liv forvandlede den danske guldaldermaler Johan Thomas Lundbye sig fra at være ungdommelig håbefuld i forhold til livet og lykken til at blive et individ, der grublende søgte at træffe et eksistentielt valg: kvinden, kunsten eller evigheden? Filosoffen Søren Kierkegaard var Lundbyes samtidige, og gennem læsning af hans skrifter erfarede Lundbye, at han ikke stod alene med sine bestræbelser på at afklare tilværelsens mening og hensigt. I løbet af tiåret kæmpede Lundbye med et væld af længsler, som viste sig produktive i forhold til hans rige arbejde som kunstner. men voldte ham store vanskeligheder som menneske.

Længsel. Lundbye og Kierkegaard består af to dele. Første del skildrer over tre essays af henholdsvis kunsthistoriker Hans Edvard Nørregård-Nielsen, museumsinspektør Bente Bramming og filosof Ettore Rocca Lundbyes udvikling som såvel kunstner som menneske og kaster samtidig et nyt lys over Lundbyes møde med Kierkegaards forfatterskab. Gennem analyser af Lundbyes malerier og tegninger undersøges det, om påvirkningen kan spores i Lundbyes kunst, og ikke mindt hvad læsningen af Kierkegaard betød for de skæbnesvangre valg, Lundbye traf mod slutningen af sit liv.

Bogens anden del indeholder hidtil aldrig offentliggjorte uddrag af Lundbyes dagbøger og digte samt to små afhandlinger om kunst og skønhed, der giver et unikt blik ind i Lundbyes overvejelser om kunst, liv og længsel.

Indholdsfortegnelse

Forord 

Indledning

HANS EDVARD NØRREGÅRD-NIELSEN
Grundende på den resignation

BENTE BRAMMING
Længsel hos Lundbye

ETTORE ROCCA
En ny umiddelbarhed. Søren Kierkegaard læst af Johan Thomas Lundbye

Indledning til Lundbyes tekster

JOHAN THOMAS LUNDBYE
Lille afhandling om kunst
Lille afhandling om skønhed
Dagbog, 9. december 1846 - 15. april 1848
Tre digte

Tidstavler
Katalog
Forfatteroversigt

Pressen skrev

Peter Michael Hornung, Politiken

"en smuk bog"

"I en mere varig form samler bogen den forskning og de overvejelser, der har ligget bag udstillingen, og de tolkninger, som stoffet giver anledning til hos de tre forfattere"

 

Henrik Wivel, Kristeligt Dagblad

"et fremragende resultat"

 

Bente Scavenius

"fremragende"

 

Preben Winther, Kunstavisen

"Bogen om Lundbyes Kierkegaard-læsninger er lynende interessant"

 

Ole Nørlyng, Weekendavisen

"Bogen, der følger udstillingen, er både nødvendig og glimrende."

 

Jytte Kjær Schou, Litteratursiden

"Indbydende bog, der på forskellig vis belyser, hvordan den danske guldaldermaler, Lundbye, blev påvirket af Kierkegaards filosofiske skrifter både som kunstner og som menneske. (...) Det er en virkelig smuk bog med fine gengivelser af malerier og tegninger, der er meget velvalgte i forhold til teksten. Med sine særlige synsvinkler indbyder den til et fornyet bekendtskab med Lundbye"

 

Jette Andreasen, lektørudtalelse

"En smukt illustreret bog, der med et anderledes greb indkredser en guldaldermalers optagethed af den samtidige Søren Kierkegaard."

 

Thor J. Mednick, Kunsthistorisk Bogliste

"An important virtue of Længsel is the effort the authors make to acknowledge some of these larger connections (for instance, the relationship of Lundbye's art and mindset to European Romanticism) and to engage a rigorous and useful analysis of one of them, in particular: his intellectual interaction with the
philosophy of Søren Kierkegaard."

"Kierkegaard-scholar Ettore Rocca presents  a magisterial and eminently readable  analysis of Kierkegaard's writings  as they relate to Lundbye and of  Lundbye's own interpretations of  the most salient passages. Rocca's  cogent distillation of these texts  and their relationship to Lundbye's  artistic program is recommended to  those who wish to learn more about  this field of æsthetic inquiry."

 

Errata

Ved en fejl er billedet på omslaget ikke blevet krediteret. Det drejer sig om Johan Thomas Lundbyes  maleri med titlen Kolås Skov på Vejrhøj fra 1846. Det ejes af Statens Museum for Kunst og gengives i øvrigt i Længsel. Lundbye og Kierkegaard på side 76 med korrekt kreditering. Forlaget beklager fejlen.

 

Tilføjet til kurven

Gå til kassen