Kvindernes moderne gennembrud 1880-1910
En del af fagområdet Kunst og æstetik
Redigeret af
Inge Lise Mogensen Bech og
Lene Bøgh Rønberg
Med bidrag af
Mette Sandbye,
Lone Kølle Martinsen og
Sara Alfort
Mere om bogen
Om bogen
Kvindernes moderne gennembrud 1880-1910 stiller skarpt på en række kvindelige kunstneres bidrag til den danske kunstscene i slutningen af 1800-tallet. Kunstnerne brød med tidens normer og forestillinger om kunst som en mandlig disciplin. De læste Amalie Skram og Selma Lagerlöf, gik til Georg Brandes’ forelæsninger, smed korsettet og eksperimenterede med nye kunstneriske udtryk. De var ikke blot tilskuere til det moderne gennembrud – de tog aktivt del i det.
Med nedslag i periodens litteratur, fotografier, satire og kunst viser bogens forfattere, hvordan disse kunstnere fortolkede det moderne, skildrede hinanden og forholdet mellem kønnene. Med flere end 100 kunstværker giver bogen nye perspektiver på moderniteten og løfter den generation af kvindelige kunstnere, som næsten kun har været kendt gennem Anna Ancher, Marie Krøyer, Agnes Slott-Møller og Bertha Wegmann, ud af kunsthistoriens glemsel.
Indholdsfortegnelse
Læseprøve
Pressen skrev
Niels Lyksted, Kulturinformation
"Kvindernes moderne gennembrud. Dansk kunst 1880-1910” byder på imponerende og omfattende ny forskning om historiske kvinder, der med urette har været udskrevet af kunsthistorien i over hundrede år”.
Nina Damsgaard, Historie online
"Som bogens titel angiver er dens fokus de kvindelige kunstnere i slutningen af 1800-tallet, men bogen er det til dato mest grundige og opsamlende værk om kvindelige kunstnere som sådan, Bogen er et godt udgangspunkt for det videre kunsthistoriske arbejde med emnet. Den vægtige tekst med nye tilgange til stoffet kan sikkert give inspiration til arbejde også med nyere kvindelige kunstnere og deres særlige tilgang til motiver og motivbehandling."
Lektørudtalelse, DBC
"En fremragende udgivelse, der på fornemmeste vis belyser et forsømt emne. Emnet er kunst, men perioden rammes bredt, og bogen præsenterer viden på mange niveuaer og inden for mange områder, og kan derfor bruges bredt."
Forlaget skriver:
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…
4 september 2024
Efterårets første Bogtorsdag d. 12. september
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nye udgivelser til sæsonens…