Klostre i det middelalderlige Danmark
En del af serien Jysk Arkæologisk Selskabs Skrifter (79) , og fagområderne Arkæologi og Arkæologi (middelalder)
Mere om bogen
Om bogen
I det middelalderlige Danmark, som også omfattede Skåne, Halland og Blekinge samt Sydslesvig, var der ved Reformationen 116 klostre.
Disse klostre spillede en stor rolle på mange felter i middelalderen. Nogle hørte til de rigeste godsejende institutioner, hvis ledere havde stor politisk indflydelse. Klostrene var centre for arkitektur og kunst og havde på mange områder direkte forbindelse til andre klostre ud over hele Europa. Det var munkene og nonnerne, der beherskede den latinske skriftkultur. De underviste i læsning og skrivning og opbyggede tidens store biblioteker. I klostrene dyrkedes lægeurter, og her fandtes lægekyndige folk, som i nogle ordener plejede syge og gamle fra det omgivende samfund. Klostrenes hovedopgave var dog naturligvis varetagelse af gudstjenester.
Med udgangspunkt i de fysiske levn i form af bygninger og inventar samt arkæologiske undersøgelser skildrer middelalderarkæolog Hans Krongaard Kristensen, hvordan livet formede sig i klostrene. Han er lektor ved Aarhus Universitet og landets førende forsker inden for klosterarkæologien.
Indholdsfortegnelse
Introduktion
Forskningshistorie
Klosterordener
Stiftere
Byggeperioder og lokalisering
Klosteranlæg generelt
Kirken og dens brug
Hovedanlægget (klausuren)
Hovedanlæg for munke og brødre
Hovedanlæg for nonner, søstre og birgittinere
Korsgangen
Bygninger i indre og ydre gård
Bygningskonstruktion
Tekniske løsninger
Økonomi i herreklostrene
Økonomi i tiggerklostre
Håndværk, tekstilarbejde og bøger
Lægekunst
Begravelser
Reformationen
Fremtiden
Pressen skrev
"Bogen må betegnes som det pt. ultimative arkæologiske værk om klostrene i Danmark."
Lektørudtalelse
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…