Aarhus Universitetsforlag
Cover

Kampen om jorden

1795

En del af serien 100 danmarkshistorier (67) , og fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider
Hardback
ISBN 978 87 7597 095 7

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

I slutningen af 1700-tallet rullede landboreformerne ind over den danske bondestand. Reformerne var intet mindre end revolutionerende – men for nogle fik de katastrofale konsekvenser. Det gjaldt for gårdmanden Jeppe Espersen og hans familie, der mistede både hjem og levebrød, da godsejeren fik landsbyens jord opmålt og fordelt på en ny og mere rationel måde. Dermed kom familien til at stå på den forkerte side af den gabende kløft, der åbnede sig mellem taberne og vinderne af kampen om jorden. For mænd og kvinder, der ejede jord, var reformerne en succes uden sidestykke, men fra de jordløses perspektiv så det anderledes ud.

Asbjørn Romvig Thomsen, arkivar ved Rigsarkivet i Viborg, skildrer den største omvæltning i dansk landbrugs historie, set nedefra.

Thomas Oldrup

IMG 8503

Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.

Thomas Oldrup

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Pressen skrev

Knud Meldgaard, Omnibus
❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Skjold Christensen, historie-online.dk
"Jeg tror og håber, at nærværende anmeldelse kan vække en interesse hos den enkelte til at dykke ned i historien. Det fortjener forfatteren: Asbjørn Romvig Thomsen. Han har med nærværende beretning bredt indholdet i landboreformerne ud. Han beretter om reformen og gør den levende, da han er ”ude hos” de enkelte familier, eller et sted i landet.

Jeg vil varmt anbefale bogen."

Lektørudtalelse, DBC
"Endnu en velskrevet bog i en fremragende historisk forlagsserie. Bønderne Jeppe og Niels får kød og blod i den grundige personhistorie, og man får et fint indblik i 1700'ernes bondekultur."

Katrine Lester, bogblogger.dk
”Det er en spændende og nuanceret gennemgang, Asbjørn Romvig Thomsen leverer af landboreformerne med udgangspunkt i tre sogne i Salling. Reformerne havde ikke bare betydning for ejerskab og hoveri, det slog også ud i ægteskabsmarkedet, forholdet mellem bønder og jordløse og tegnede i stort omfang det danmarkskort, vi kender i dag. Det gennemgås på fineste vis, med nedslag i perioden.”

Tilføjet til kurven

Gå til kassen